*Nettavisen* Nyheter.

30.000 fødsler granskes

Rifter i underlivet ved fødsel kan gi varig uførhet for hundrevis av norske kvinner hvert år. Nå skal 30.000 fødsler granskes.

Nå er Haukeland sykehus i gang med å granske 30.000 fødsler for å finne ut mer om rifter under fødsel.

Den viktigste årsaken til de store underlivsskadene er at jordmødrene er for lite aktive med å hjelpe barnet ut av mors liv. Dette framgår av en rapport som fylkeslegene på Vestlandet har skrevet etter å ha foretatt tilsyn ved fødestuer og fødeinstitusjoner over hele landet.

Klinikkoverjordmor Gunn Gabrielsen ved Kvinneklinikken på Haukeland sykehus i Bergen sier til VG at forekomsten av store rifter ved hennes sykehus er på om lag 4 prosent.

- Men husk at denne tilsynsrapporten ikke er en undersøkelse. Det er en opptelling som neppe gir fullgodt svar på hvor utbredt slike skader er. Den gir oss heller ikke svar på om forekomsten av rifter har økt i forhold til tidligere år. Denne typen skader kan ha vært underfokusert blant annet fordi de berører temaer som er tabubelagt, sier Gabrielsen.

Granskningen av de 30.000 fødslene fordelt på seks år skal gjøres ved blant annet å studere journalene etter fødslene. Det er ikke klart når dette arbeidet vil være ferdig.

I rapporten fra Helsetilsynet som gjelder Vestlandet spesielt, pekes det på at jordmormiljøene i Norge har vært preget av en «hands off» ideologi, mens jordmødre i Sverige og Finland vanligvis opptrer mer støttende under forløsningen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.