RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

60.000 mener MDG bør sykle til Narvik


OSLO-NARVIK: Dersom MDG-politikerne skal sykle fra Oslo til sitt landsstyremøte i Narvik til helgen, vil de trenge hele 87 timer på sykkelsetet. Politikerne velger i stedet å fly, og noen få tar toget.
OSLO-NARVIK: Dersom MDG-politikerne skal sykle fra Oslo til sitt landsstyremøte i Narvik til helgen, vil de trenge hele 87 timer på sykkelsetet. Politikerne velger i stedet å fly, og noen få tar toget. Foto: Google Maps
Sist oppdatert:
Omstridt landsstyremøte skaper storm på sosiale medier.

Mandag kunne Nettavisen fortelle at det har vært intern uenighet i Miljøpartiet De Grønne (MDG) om valget av Narvik som møtested for partiets landsstyremøte til helgen.

MDG-politikerne, som mener nordmenn må fly mye mindre for å nå målene om kutt i klimagassutslippene, må nemlig ut på en 25 timer lang togtur via Sverige om de skal reise miljøvennlig.

På grunn av avstanden velger imidletid bare noen få av politikerne å ta tog, og flesteparten setter seg på et fly for å komme seg nordover.

Les også: MDG-krangel: 25 timer togtur til landsstyremøte

FLYR: MDGs talsperson Rasmus Hansson, flyr til Narvik.

-  87 timer med sykkel

Dette har fått debatten til å koke på sosiale medier, og artikkelen er nå delt over 13.000 ganger på Facebook.

I en uhøytidelig spørreundersøkelse i artikkelen, svarer dessuten 74 prosent av Nettavisens lesere (over 60.000 stemmer) at MDG-politikerne bør komme seg til møtet med sykkel. 12 prosent mener de bør ta tog (over 8800 stemmer), og kun sju prosent mener riktig framkomstmiddel for dem er fly (nesten 4500 stemmer).

En sykkeltur fra Oslo til Narvik vil ifølge Google Maps ta hele 87 timer, da via Sverige som kommer opp som det raskeste alternativet. Så dersom MDG-politikerne skal rekke møtet som starter på lørdag, må de sette seg på sykkelsetet allerede tirsdag. Strekningen er på totalt 1612 kilometer.

«Ser ut som dere bør sykle folkens. Det er jo også det dere legger opp til i deres politikk. Årstiden er forøvrig perfekt for sykkel også», skriver en leser i kommentarfeltet under artikkelen.

TAR TOGET: Nasjonal talskvinne i MDG, Une Aina Bastholm, tar tog og buss til Narvik.

Les også: MDG-Lan sier nei til nytt sykkelforslag på Bygdøy
Les også: Slik vil MDG kutte skatten din

- Innhentet av realitetene

Det er flere som kommenterer en mulig sykkeltur nordover for sykkelpartiet. Her er noen av reaksjonene:

«Blir jo langt for MDG å sykle da. :) Nei vent, de tar jo fly, eller kjører SUV, så da er det jo det samme».

«Velger fly fordi det er så mange møter og rekker ikke alt..osv osv..snakk om å møte seg selv i døra..selvmotsigende».

«Innhentet av realitetene».

«20 dager tur/retur på sykkel burde gå med bagasje. Alternativet er hest og kjerre. Det er sikkert en god del ledige seter på fly som går nordover, men pytt pytt, de får stå for det de står for».

«Ta møtet på på toget, hvis man tar møte frem og tilbake på toget har de drøyt to døgn på seg. Alternativt møte på toget til og sykle hjem:-)».

«Velkommen til virkeligheta og no kan dem se at det ikke bare bare og reise tel Nord Norge raskt uten og bruke fly. Og dem kan jo prøve og reise med buss i Nord Norge».

(Artikkelen fortsetter under avstemningen)

- Uheldig valg av sted

En av de som flyr til møtet, er leder i Akershus MDG, Øyvind Solum.

- Jeg skal ta fly fordi det er helt tett med møter og politisk arbeid i både fylkestinget og kommunestyret rett før og rett etter helgen. Så tidsmessig får jeg ikke tid til noe annet om jeg skulle delta, sa Solum til Nettavisen mandag.

FLYR: MDGs leder i Akershus, Øyvind Solum, tar fly til landsstyremøtet i Narvik, men sier han gjerne skulle tatt tog i stedet.

Solum la imidlertid ikke skjul på at han synes valget av møtested er uheldig.

- Jeg har uttrykt et ønske om at det skulle være et sted som var nærmere. Jeg mener det hadde vært bedre om det hadde vært et sted som var innenfor en mer kurant togavstand, som Trondheim eller Bergen. Sånn sett så synes jeg det i dette tilfellet var et uheldig valg, sa han.

Også Helge Myrseth, som er en av partiets to talspersoner i Vestfold, begrunner sitt valg av fly med tiden det tar med tog.

- Hvis jeg skulle tatt tog, så måtte jeg brukt to dager. Det er for mye forlangt at folk skal bruke to dager for å komme seg dit, sa Myrseth.

Kan ta tog og buss

Alternativet til den 25 timer lange togreisen helt fram til Narvik, er å ta tog til Fauske, og så buss derfra. Den turen tar om lag 21 timer. En av de som velger den reisen, er partiets talskvinne, Une Aina Bastholm.

Dersom man kjører bil fra Oslo til Narvik, vil det ta over 19 timer.

Video: 15 artige meninger fra MDG:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere