*Nettavisen* Nyheter.

31 drap i Norge i 2004

Foto: (Scanpix)

Ikke siden 1994 er det begått færre drap i Norge enn i fjor. Det viser den nasjonale drapsstatistikken fra Nye Kripos.

27.01.05 14:52

- Selv om ethvert drap er ett for mye, er selvsagt nedgangen i antall drap positiv, sier konstituert sjef for Nye Kripos, Arne Huuse, i en pressemelding. Han tror at nedgangen er utslag av tilfeldigheter snarere enn uttrykk for en trend.

Det ble begått 31 drap i Norge i 2004. Det er sju færre enn gjennomsnittet for de siste ti årene (38 drap), og svært lavt i forhold til andre land, ifølge Nye Kripos.

Ett er uoppklart
Med unntak av drapet på politimannen Arne Sigve Klungland i forbindelse med Stavanger-ranet, regner politiet alle drapssakene fra 2004 som oppklart.

Nye Kripos har registrert til sammen 40 gjerningspersoner i 2004. Dette er personer som enten er domfelt, siktet eller som det er tatt ut tiltale mot.

Mann med kniv
Den typiske gjerningspersonen er ifølge Nye Kripos en mann i alderen 21-40 år, uten lønnet arbeid og som tar livet av en han kjenner. Det er også flest menn som blir drept. Kniv er fortsatt det vanligste drapsvåpenet i Norge.

Omtrent hver tredje gjerningsperson er enten utenlandsk borger (6) eller har utenlandsk opprinnelse (6). Dette er en noe større andel enn i 2003 (24 prosent), og utgjør en markert overrepresentasjon i forhold til andelen av befolkningen, heter det i pressemeldingen fra Nye Kripos.

Kjenner ofrene
De fleste ofrene (22) blir drept av noen de kjenner, enten i form av slektskap eller ulike former for venn- og bekjentskap. Åtte av de drepte ble drept av en for offeret ukjent gjerningsperson. I en sak er det uvisst om offer og forøver kjente hverandre.

10 av ofrene ble drept med kniv, mens ni personer ble drept med skytevåpen. Fem av ofrene ble drept ved kvelning mens fire ble drept ved bruk av stump vold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.