RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

35 prosent har ADHD

Tre av ti innsatte i Bergen fengsel har ADHD. Problemet er at mange aldri har fått en utredning og fortsetter med kriminelle handlinger.

Størstedelen av ale lovbrudd som blir gjort skjer i ruspåvirket tilstand. Men bak rusen ligger ofte andre problemer som er viktigere å ta tak i.

Fengselslege Olav Ervik i Bergen Fengsel var mannen som dro i gang hepatitt C-prosjektet som iBergen.no har skrevet om. Nå går han løs på det han mener er nok en forsømt gruppe.

- Mennesker med ADHD er godt overrepresentert i fengselet i dag. 35 prosent av de som sitter inne har ADHD. Men mange vet ikke at de har det og har aldri hatt utredning, sier han til iBergen.no.

Preventiv effekt
Ervik mener et prosjekt som dette ville hatt en preventiv effekt på såkalte gjengangere i fengselet.

- Håpet med et slikt prosjekt er å bedre muligheten og kanskje få noen til å holde seg borte fra fengselet. Hadde vi klart å redusere tallet til 30, ja kanskje 25 prosent, så hadde det vært en kjempestor gevinst for den enkelte, men også en stor gevinst for samfunnet.

Ervik har i tre år prøvd å dra med seg fagfolk inn i prosjektet, men har foreløpig ikke fått positive tilbakemelinger.

- Vi som jobber i fengselet har ikke kompetanse på dette området og ser det heller ikke som vår oppgave å drive med forskning på dette.

Ingen velvilje fra myndighetene
Da Ervik søkte staten om midler til hepatitt C-prosjektet, fikk han blankt avslag. Nå retter han en pekefinger til myndighetene og håper de viser velvilje til et nytt prosjekt.

- Jeg synes det er skuffende at ikke sentrale myndigheter ønsker forebygge kriminalitet. Men det er ikke så overraskende, sier Ervik som måtte finne midler i et allerede hardt belastet helsevesen-budsjett innenfor murene for å få i gang prosjekt hepatitt C.

- Det er ingen tvil om at rus er hovedårsaken til kriminalitet, men det ligger ofte andre problemer bak som igjen har ført til et rusmisbruk. Men de narkomane har på mange måter falt igjennom hele veien. Det er nok å ta tak i med denne gruppen. Jeg er rimelig streng med medikamenter, men jeg strekker meg langt for å hjelpe dem på andre måter, sier Ervik til iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere