RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

35.000 nordmenn kan dø

Foto: Scanpix/Reuters
Sist oppdatert:
Dersom varianter av fugleviruset sprer seg til Norge, kan i verste fall 35.000 nordmenn dø. Onsdag legger Sosial- og helsedirektoratet fram sin beredskapsplan.

Fugleinfuensaen i Asia har fått norske myndigheter på tå hev. Fugleviruset har så langt kostet 46 mennesker livet i Asia.

Verdens helseorganisasjon frykter at viruset kan forandre seg til et infuensa-liknende virus som kan smitte millioner av mennesker. En slik epidemi ville ramme like hardt som spanskesyken gjorde i 1918. Da døde 7308 nordmenn. Nærmere 375.000 ble syke.

- Omskrevet til dagens befolkning i Norge, kan den være en livstruende sykdom for 35.000 nordmenn, sier direktør i Sosial- og helsedirektoratet, Bjørn Inge Larsen, til TV 2.

200.000 doser
Så langt er det ikke laget vaksiner mot sykdommen, men det finnes medisiner som kan hjelpe de som blir smittet. I dag finnes rundt 200.000 doser på lager i Norge.

Onsdag avgjør Helse- og sosialdirektoratet hvor mange kurer som skal kjøpes inn. Samtidig legger direktoratet fram en beredskapsrapport.

- Vi har nå vurdert hvor stort et slikt lager bør være i Norge, og det rådet skal vi gi til Helse- og omsorgsdepartementet i dag, sier Larsen.

Tror du fugleinfluensaen blir en katastrofe?
Ja, tusenvis av nordmenn vil dø
Nei, storm i et vannglass
Aner ikke

Se resultat

50 millioner
WHO har bedt alle land forberede seg på en mulig epidemi. Masseturisme til fjerne strøk gjør at nye virus kan spre seg i rekordfart. Dersom det ikke blir satt inn mottiltak, kan inntil 50 millioner mennesker dø, melder BBC. Under spanskesyke-epidemien døde 20 millioner mennesker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere