*Nettavisen* Nyheter.

4 av 10 har for dårlige rutiner

Ikke gode nok på skadedyrproblemer, viser ny undersøkelse.

29.10.08 22:49

Mattilsynet har undersøkt 240 dagligvarebutikker i Oslo, Akershus og Østfold. Over halvparten har ikke hatt tilfredsstillende forhold.

- Helsefarlig
- I verste tilfelle er flere av punktene helsefarlige, sier Solveig Eriksrud i Mattilsynets distriktskontor for Asker og Bærum til Nettavisen.

Alle de store dagligvarekjedene har vært med i den omfattende undersøkelsen: Coop, Rema 1000, ICA, Bunnpris, Smart Club, Meny, Ultra, Spar, Joker og Kiwi er blant butikkene som har blitt undersøkt.

135 av de 240 butikkene har fått «varsel om vedtak» av Mattilsynet.

- Dette betyr at de har hatt mangler som må utbedres. Noe som blir fulgt opp av Mattilsynet, sier Eriksrud.

Hun vil ikke uttale seg om enkeltbutikker eller kjeder, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Skadedyrsproblemer
Punktene som er undersøkt i kampanjen er rutiner for styring og kontroll med kjølelagring, varmholding, nedkjøling, holdbarheten til produkter, sporbarhet av egenproduserte produkter og varer i ferskvaredisken, renhold i ferskvareavdelingen og rutiner for å forebygge skadedyrsproblemer i virksomheten.

De mest graverende manglene er ifølge Eriksrud knyttet til kjølelagring, varmholding og skadedyrsproblemer.

Hele 42,7 prosent av de undersøkte butikkene har ifølge rapporten ikke gode nok rutiner for å forebygge skadedyrsproblemer.

40,9 prosent hadde ikke tilfredsstillende rutiner for varmholding, og 56,7 prosent av butikkene hadde mangler knyttet til kjølelagring.

- Ingen bedring
- Dette er dårligere enn ventet, sier Eriksrud.

Mattilsynet hadde en lignende kampanje i 2006. Etter denne gjorde kjedenes ledelser det klart at de ville ta tak i problemene.

- De to undersøkelsene er ikke direkte sammenlignbare, men vi ser ikke noen bedring fra forrige kampanje, sier Eriksrud.

Fire av de 240 butikkene har måttet stenge deler av virksomheten etter Mattilsynets undersøkelser. 14 har fått omsettelsesforbud for enkelte varer.

Mattilsynet mener dagligvarekjedene fortsatt har stort forbedringspotensial.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.