40 asylsøkere pepret biler med stein

Foto: (Foto: Knut Falch / SCANPIX)

Konflikten mellom lokalbefolkningen og asylsøkerne i Vadsø i Finnmark er på kokepunktet.

13.04.04 17:23

I går kveld kastet rundt 40 asylsøkere stein på tilfeldig forbipasserende biler etter at lokale bråkmakere yppet til slåsskamp.

Politiet i Øst-Finnmark politidistrikt har i lengre tid vært kjent med konflikten mellom deler av lokalbefolkningen og beboere ved asylmottaket i Vadsø. Men aldri før har den blusset opp så til de grader som i slutten av påsken.

Og i går kveld kom det på nytt bristepunktet, under to døgn etter at to asylsøkere ble skamslått av en rekke personer fra lokalmiljøet. I går gikk raseriet utover vinduene i fem tilfeldige biler.

Stygg sak
- Dette er en svært stygg sak for Vadsø. Politi og kommune gjør det som kan gjøres for å gripe fatt i situasjonen og roe den ned. Men det ulmer mildt sagt fremdeles, sier operasjonsleder Espen Kirkesæther ved Øst-Finnmark politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Lokale yppet til slåsskamp
Ifølge operasjonsleder Kirkesæther startet gårsdagens opprør etter at en lokal gjeng på fire-fem biler dro til asylmottaket. Her prøvde de å yppe til slåsskamp ved blant annet å spørre om det var noen som ville ha juling.

- Men det skjedde ingenting. Etterpå samlet det seg rundt 40 asylsøkere fra mottaket. De gikk ned til byen og stilte seg i en rundkjøring for å kaste stein på tilfeldig forbipasserende biler, forteller Kirkesæther til TV 2 Nettavisen.

Fem biler skal ha blitt truffet av steinene. Frontruter og sideruter ble knust. Politiet var på det tidspunktet underbemannet, men Kirkesæther forteller at de fikk sendt seks politibetjenter til stedet for å roe gemyttene.

Rasistiske motiv
- Vi må prøve å finne ut av hva som ligger bak. Det er trolig rasistiske motiver. Vi vet at det har vært tilløp til mindre konflikter og småknuffing ved en campingplass i nærheten hvor det bor en del utlendinger. Men noe større er tydeligvis på gang, for det har aldri vært så opphetet som i påsken, sier Kirkesæther til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag