*Nettavisen* Nyheter.

40 båtførere promilleanmeldt

Hittil i sommer er 40 båtførere anmeldt for promillekjøring bare i Agder politidistrikt. I Oslo er bare ni fyllekjørere på sjøen anmeldt.

21.07.05 15:07

Det flotte været på Sør- og Østlandet har ført til stor båttrafikk de siste ukene. Mange drar til hyttene sine for å nyte båtlivet. Imens patruljerer politibåtene for å sørge for at folk oppfører seg som de skal.

- Folk tar sjansen
Bare i Agder politidistrikt er 40 båtførere anmeldt for promillekjøring hittil i sommer. I Oslo er tallet ni, mens Østfold politidistrikt har anmeldt åtte personer for fyllekjøring på sjøen så langt i år. I Vestfold er tallet ca 15 og i Telemark politidistrikt er seks båtførere anmeldt for kjøring med promille.

«Det synes som om enkelte tar sjansen på å bruke båt til og fra resturantbesøk uten å ta hensyn til promillegrensen til sjøs,» skriver politiet i Agder i en pressemelding.

Politiet ser alvorlig på slik adferd.

- Det medfører stor risiko å kjøre båt med promille. Når det i tillegg er mye trafikk på sjøen, er det fort gjort at uhellet inntreffer, sier visepolitimester Kjell Hegstad i Agder politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Han forteller at politiet har satt inn flere ressurser enn tidligere år for å ta synderne, og derfor blir også flere tatt.

37 personer er tatt for fartsovertredelser med båt i Agder politidistrikt hittil i år.

Bot eller fengsel
Promillegrensen på sjøen er 0,8. Straffen for å overskride denne grensen varierer etter hvor høy promille lovbryteren blir tatt med.

- Det er normalt å gi en bot til en person som blir tatt med promille opp til 1,5. Fra 1,5 til 2 blir man gjerne straffet med betinget fengsel og bot, mens har man over 2 i promille kan man få ubetinget fengsel, sier Hegstad.

Feriedrikking
Oslo politidistrikts patruljebåter har kontrollert ca 1000 båter hittil i sommer, ifølge Roar Isaksen i politidistriktet. Ni personer tatt for fyllekjøring på sjøen.

Isaksen tror han vet grunnen til at såpass få blir tatt i områdene rundt hovedstaden..

- Vi kontrollerer i hovedsak områder i indre Oslofjord. På sommeren er folk på ferie og drar til hyttene sine. Der føler de at de kan slappe av mer, og det fører også til et høyere inntak av alkohol, sier han

Isaksen mener fyllekjøring på sjøen er helt uakseptabelt.

- Når i tillegg båtene er større, raskere og tyngre enn før, utgjør det en stor fare, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.