RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

40 prosent dør i pillerus

2 av 3 bilførere som omkommer i eneulykker er ruset. Flesteparten på piller.

(iBergen.no) Det oppsiktsvekkende tallet kommer frem i en studie gjort i 2001 og 2002. Hele 64 prosent av førerne i Norge som blir drept i såkalte eneulykker - ulykker der det bare er fører og en bil involvert - kjørte i ruspåvirket tilstand.

Flest i pillerus
Det er også slått fast at det er flere bilførere som forulykker i pillerus enn i alkoholrus.

- Tilfeller med bare alkohol lå på 24 prosent i Norge, mot Sverige som hadde 30 prosent. Det vil si at man totalt fant at i 40 prosent av tilfellene var det alkohol sammen med noe annet, eller bare rus fra illegale stoffer eller narkotiske tabletter, sier avdelingsdirektør Asbjørg S. Christophersen, ved Divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning på Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Christophersen ser på opplysningene som svært interessante.

- Vi gjorde en tilsvarende undersøkelse i Norge for 12 år siden der vi så etter de samme stoffene. Det som har endret seg vesentlig er at tallet på tilfeller med andre rusmidler har blitt fordoblet.

Hun presiserer at det klassiske tilfellet der en bil kommer over i motgående kjøreretning og forårsaker en dødsulykke, ikke alltid blir registrert.

- Kanskje den uskyldige blir drept og så kan vedkommende som forårsaket ulykken kanskje overleve. Da havner dette over i en annen statistikk.

Ofte selvmordsulykker
Bak de høye tallene ligger det også mange selvmord. Da Vegvesenets ulykkesanalysegruppe i 2005 gikk nærmere inn i dødsulykkene der personbil kom over i motsatt kjørebane og møtte en lastebil, fant de grunn for å kalle ni av de uforklarlige møteulykkene for selvmord.

- Opplysningene hentet vi inn ved vitneforklaringer og samtaler med familiene, sier leder i analysegruppen Richard Muskaug til iBergen.no.

Samtlige av dødsulykkene som Vegvesenet karakteriserer som selvmord i 2005, fant sted i Region Øst.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere