Gå til sidens hovedinnhold

- 40 prosent mer vold mot politiet

2008 et skrekkår for politiet. - Tyder på mindre respekt for politiet, ifølge Oslo politiforening.

(iOslo.no) Prognoser iOslo.no har fått tilgang på fra politiet viser at anmeldelser av vold mot offentlig tjenestemenn (Straffelovens § 127) har økt med nesten 40 prosent fra 2007 til 2008.

Før årets siste måned i fjor lå det an til at polititjenestemenn ved 160 tilfeller hadde anmeldt personer for vold mot politiet. Det har ikke lyktes iOslo.no å få bekreftet tallene etter årsskiftet, fordi statistikken fremdeles ikke er klar.

- Alvorlig
Informasjonssjef Unni Turid Grøndal i Oslo politidistrikt sier til iOslo.no at tallet ikke er rekordhøyt, men at polititjenestemenn i 2006 og 2007 anmeldte henholdsvis 116 og 115 tilfeller av vold mot offentlig tjenestemann.

Leder Sigve Bolstad i Oslo politiforening har ikke selv fått verifisert tallene, men ser med bekymring på utviklingen.

- Jeg legger til grunn at tallene stemmer, og vi må gå inn i tallene og se hvilke typer voldshandlinger vi prater om. Men dette er alvorlig okke som, sier Bolstad til iOslo.no.

- Har folk fått mindre respekt for politiet?

- Tilbakemeldinger jeg får tyder på at det ikke går i ønsket retning for politiet. Men jeg vil presisere at det er vanskelig å si i hvor stor grad, sier han.

- Verre for politiet
Han forteller at politibetjenter forteller til ham at forholdene jevnt over er verre nå enn tidligere i hovedstaden.

- De sier at kriminaliteten blir grovere, og det har også statistikk bekreftet. Men vi har registrert at folk er villige til å gå stadig lengre enn man har sett tidligere, sier Bolstad.

Mer utstrakt bruk av kniv i slåsskamper er blant annet en utvikling Bolstad er bekymret over. Torsdagens opptøyer kan være et signal om hvor langt noen er villige til å gå, også i forholdet til politiet.

- Bare i går ble det registrert 14 anmeldelser for § 127. Det tallet kommer nok til å bli enda høyere, sier Bolstad fredag.

- Ikke lettere
- Er politiets arbeidsforhold forverret det siste året?

- Man skal være forsiktig med å si noe om det siste året, men de tilbakemeldingene jeg får viser dessverre at det i hvert fall ikke har blitt lettere, svarer politiforeningslederen.

Han tror årsaken er todelt. For det første mener han det er for lite synlig politi i gatene, noe som gjør risikoen for å bli oppdaget mindre. For det andre stiller han spørsmålstegn ved om i hvor stor grad personer som har behov for oppfølging og behandling blir fulgt opp.

- Politiet kan ikke løse alt dette. Vi trenger mer ressurser til politiet, men også til andre enn politiet. Vi har behov for større helhet, sier Bolstad.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar