RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Arild J. Waagbø

4000 i «skammens kø»

Sist oppdatert:
- Rusfeltet har vært neglisjert to tiår, innrømmer kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV).

Særlig SVs statsråd Bård Vegard Solhjell var ydmyk konfrontert med fattigdom og rusproblemer da Frelsesarmeen møtte partiene til valgdebatt og suppe i Oslo sentrum onsdag.

- Rusfeltet har vært neglisjert i to tiår. Vi må bare innrømme det. Man må gripe fatt i dette slik man gjorde det med psykiatrien for ti år siden, sa Solhjell.

Og han beklaget at SV i forrige valgkamp ga inntrykk av at partiet kunne avskaffe fattigdommen i Norge.

- Vi har mål for fattigdom slik vi har som mål at ingen skal mobbes og at ingen skal dø i trafikken. Målene kan ikke nås, men det er viktig å ha dem. Den rødgrønne regjeringen har gjort mange viktige ting for å løfte inntekten til de på sosialhjelp og trygd, men fattigdommen er ikke avskaffet. Det har vi ikke klart. SV bidro til å skape et inntrykk av at det var lett å avskaffe den. Det er det bare å beklage. Det var feil, sa Solhjell.

- Ingen politisk ledelse
Cirka 4000 rusavhengige står i kø for å få et behandlingstilbud i Norge. Høyres nestleder og byrådsleder i Oslo, Erling Lae, betegnet dette som «skammens kø». Ola Elvestuen (V) mener køen skyldes mangel på politisk ledelse.

- Det vi trenger er et skikkelig dimensjonert tilbud om akuttavrusning og så må vi få resten av behandlingen til å henge sammen denne. I dag er det ventetid og folk blir gående i sirkler. Her har regjeringen gjort lite - de har ikke gjort noe som helst. På dette feltet har det ikke vært noen politisk ledelse, sa Elvestuen.

Han var klinkende klar på at terskelen for legemiddelassistert rehabilitering må senkes:

- Vi må få lov til å gi narkomane medisinsk behandling tidlig. Er de avhengige, så skal de hjelpes uten at det stilles krav til at de har vært rusmisbrukere i så og så mange år.

- Tro på julenissen
Sylvi Listhaug (Frp), byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, mener at å skape flere arbeidsplasser er det viktigste man kan gjøre for å hjelpe de 10.000 barna i Oslo som lider under at foreldrene står utenfor arbeidslivet - og er fattige. Fattigdom knyttet til rus må løses med behandling, mener hun:

- Uansett hvor mye penger du gir til en narkoman, så bruker jo de bare mer penger på narkotika. Det er bare behandling som nytter. Men er det noen her som tror at to-tre ukers behandling er nok? For folk som har vært rusmisbrukere i 10-20 år? Det blir som å tro på julenissen. Deler av behandlingen som gis i dag har ingen effekt, den bare pynter på statistikken.

Listhaug sa at det må bygges boliger i stor stil til de som sliter med rus og psykiatri.

- I Oslo er det nå lettere å få tak i narkotika enn å få kjøpt alkohol. Vi må gjøre mer for å stanse tilførselen av narkotika, sa Listhaug.

- Hun stakk av
Stortingsrepresentant Marit Nybakk (Ap) ga til gode en illustrerende historie fra da hun skulle hjelpe foreldrene til en prostituert og narkoman kvinne med å skaffe datteren behandling.

- Vi møtte et voldsomt byråkrati og det tok et halvt år å skaffe henne plass på institusjon. Og til slutt så stakk hun av, fortalte Nybakk.

Bård Vegar Solhjell ga uttrykk for at forebygging er jobb nummer én, på tross av at det ikke er spesielt sensasjonelt.

- Barnehageplasser til alle forebygger fattigdom. Og det er veldig viktig at vi får flere til å fullføre videregående skole. Jeg var nylig på Ullersmo fengsel og 90 prosent av de som sitter der hadde falt ut av den videregående skolen. Det nesten så du kan si at du ikke havner i fengsel om du har fullført videregående skole. Den samme effekten gjør seg også gjeldende overfor unge som er arbeidsledige eller mottar sosialhjelp og trygd, sa Solhjell.

PS! Fredag er Solhjell gjesteredaktør i Nettavisen. Da stiller han også på nettreff i avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere