Gå til sidens hovedinnhold

4000 mm nedbør

2007 ble plaskvått for Vestlandet.

(iBergen.no) Ifølge Storm Weather Center regnet det 20 prosent mer enn normalt i løpet av hele fjoråret. Vestlandet kom særdeles dårlig ut, der enkelte steder måtte finne seg i hele 4000 millimeter nedbør.

- Året 2007 ble både våtere og mildere enn normalt. Middeltemperaturen for fastlandet ble cirka 1,2 grader over det normale, opplyser Storm-meterolog Roar Inge Hansen.

Kjøligere enn i fjor
Både 2004 og 2005 var uvanlig varme, men 2006 slo alle rekorder med 1,7 varmegrader over normalen.

Oppsamlingen med de 4000 millimetrene med nedbør på Vestlandet var allerede godt i gang ved inngangen til det nye året i 2007. Da hadde ikke bergenserne sett den blå himmelen siden 28. oktober og alt lå an til en ny nedbørsrekord. Skuffet måtte de gjennomvåte innbyggerne i Bergen se seg slått på målstreken da det sluttet å regne etter 85 dager.

Regn-sommer
Sommeren startet veldig bra i juni med hetebølge og temperaturer over 30 grader. Lykken var imidlertid kort og i slutten av måneden begynte det for alvor å se stygt ut for fellesferien.

- Siste uken av juni fikk Østlandet og Sørlandet noen svært kraftige regnskyll som medførte oversvømmelser - blant annet i Oslo og på Hovefestivalen i Arendal. Derimot var det uvanlig tørt på Vestlandet. Flere steder fikk under ti millimeter nedbør i hele juni, sier Hansen.

Men det skulle bli verre. For hele juli ble et begredelig ferieminne for de fleste i det sørlige Norge.

Flom og oversvømmelse
Mange steder på Østlandet opplevde den våteste julimåneden på mer enn 100 år, med tre ganger så mye nedbør som normalt. Resultatet ble flom i flere store elver - deriblant Numedalslågen.

Konstrasten til Nord-Norge kunne ikke vært større. Nordlendingene fikk litt mindre nedbør enn normalt og Saltdal i Nordland var varmest i landet med 31 grader. Det var få dager med temperaturer over 25 grader i Sør-Norge, men middeltemperaturen var likevel litt over det normale.

Høsten fortsatte med kjølig og regntungt vær, som kulminerte med en snøfri jul mange steder i landet.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021