*Nettavisen* Nyheter.

42.000 sniktatt i Oslo

Foto: Løchen, Per (SCANPIX)

Og flere skal tas. Ruter fortsetter intensiveringen av billettkontroller i hovedstaden - og pengene håves inn.

29.08.10 11:06

Dersom du blir fersket, er straffen enkel: om du betaler gebyret på stedet, slipper du unna med 750 kroner. Om du betaler med faktura, må du ut med 900 kroner. Om du blit tatt med en forfalsket billett, kan du bli ilagt et gebyr på 1500 kroner. Men det er kanskje ikke pengene som er det verste, om vi skal tro Ruter selv.

- Å bli tatt i billettkontroll er veldig flaut, og det skal være flaut, sier informasjonssjef i Ruter, Gry Isberg, til Nettavisen.

- Ikke lett å unnslippe
- Og det er ikke lett å unnslippe kontrollørene når du først blir tatt, påpeker Isberg. Hun legger til at billettkontrollørene kan tilkalle politiet dersom den ferskede slår seg vrang - og det har vært flere av disse: tidligere har billettkontrollører måtte sloss med sinte passasjerer, de er blitt bitt, og skallet ned.

Til daglig pendler informasjonssjefen med buss til jobben i Ruter. Både hun og andre har nok merket hyppigere kontroller de siste månedene.

- Vi startet intensivering av arbeidet i fjor, men det er først i år at vi har satt inn støtet. I år har vi hatt en del storkontroller - for eksempel på Majorstua - der vi holder kontroller både på T-bane, buss og trikk samtidig, sier Isberg. På den måten tror informasjonssjefen billettkontrollene vil bli en «snakkis», og at terskelen for å snike vil bli høyere.

7380 fersket i juni
Tall som Nettavisen har fått tak i viser at det i juni ble foretatt kontroll av over 210 960 passasjerer i Oslo-sonen. Av disse manglet 3,4 prosent gyldig billett, noe som tilsvarer rundt 7380 reisende.

Dersom alle disse betalte en gebyr på 750 kroner - som er minimumssatsen - har Ruter fått inn over 5,5 millioner kroner bare i juni.

Har tjent 31 millioner
I årets seks første måneder er det blitt foretatt kontroll av over 1,17 millioner reisende. Dette er en intensivering av tidligere år. Rundt 42.200 av disse er blitt tatt uten billett. Det har innbrakt selskapet over 31 millioner kroner.

- For hver eneste krone vi får inn på disse kontrollene, går tilbake til kollektivsatsingen, sier Gry Isberg.

- Det lønner seg ikke å snike, særlig ikke når det er så mange kontroller. Du kan tenke det at du får en månedsbillett til 570 kroner, og så koster gebyret 750 kroner. Det er viktig å gjøre opp for seg, og tenke på disse pengene er med på å bedre kollektivtilbudet. Kanskje vil det i morgen komme en splitter ny buss, en ny trikk, og at vognene blir vedlikeholdt osv.

Snikingen halvert
I 2003 lå gjennomsnittssnikprosenten på 6,5 prosent, der prosenten enkelte måneder var oppe i 7,4 og 7,6 prosent. Seks år senere var snikprosenten 3,6 prosent. Selv med hyppige kontroller så langt i år, ligger det an til at snikprosenten vil bli den samme i år.

- Vi ser at de hyppige kontrollene nytter, men vi vil aldri komme ned i null prosent. Det vil alltid være ubemidlede, som ikke har mulighet for å gjøre opp for seg, forklarer Isberg.

Skal sperre snikerne ute
De siste året har Ruter gjennomført kampanjer for å få folk til å bytte fra papirbilletter til elektroniske reisekort.

- Hovedhensikten med de nye elektroniske kortene er blant annet å minske snikingen. Uten gyldig reisekort vil man ikke komme gjennom sperreportene på T-banestasjonene, sier Isberg.

Så langt er ikke alle sperreportene i bruk, slik at man kan komme gjennom uten billett, men informasjonssjefen i Ruter sier det er et mål at alle portene etter hvert skal tas i bruk.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.