RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

44 organisasjoner demonstrerer

Sist oppdatert:
Fredag arrangerer Antirasistisk Senter demonstrasjon i Oslo. 44 organisasjoner og foreninger har vist interesse. Men Islamsk Råd sier nei.

Bakgrunnen for demonstrasjonen er alle opptøyene etter Muhammed-tegningene. Ifølge ledereren i Antirasistisk Senter, Nadeem Butt, har i alt 44 organisasjoner og foreninger vist interesse for demonstrasjonen som starter klokken 17 fra Jernbanetorget i Oslo.

Ifølge Butt var alle de spurte unntatt Islamsk Råd positive til å delta.

Islamsk Råd vil ikke provosere
Butt forteller at Islamsk Råd og islamske menigheter veldig sjelden deltar på demonstrasjoner av noe slag.

- De vil ikke være med på å provosere, så Islamsk Råd og imamer har sagt nei til å demonstrere nå, sier Butt.

Han antar at det også kan ha noe med språk og beherskingen av media å gjøre, men vil ikke utale seg videre på vegne av de.

Butt tror at kostnaden av opptøyene som har vært de siste ukene har ført til økt fare for rasisme og utrygghet.

- Dette går ut over de som er i minoritet. Jeg skjønner at mekanismene begynner å virke, og det verste er at folk blir usikre på hverandre. Økt frykt og det at folk er blitt mer skeptiske til muslimer skaper usikkerhet.

Hovedhensikten med demonstrasjonen er å ha en bred markering av antirasisme begge veier. Butt tror at både ikke-muslimske nordmenn og muslimer føler seg litt utrygge.

- Også alminnelige nordmenn føler seg rammet i forhold til Midtøsten og trusselen der. Så vi går mot rasisme begge veier, sier Butt.

Respekt for trossyn
Antirasistisk Senter mener at ytringsfriheten i forbindelse med publiseringen av Muhammed-tegningene er brukt feil.

- Vi mener det er brukt dårlig skjønn. Ytringsfriheten innebærer et ansvar, og den gir ingen rett til å valse med andre, sier Butt.

Samtidig ønsker senteret å slå ring om ytringsfriheten.

- Vi forlanger respekt for folks tro og folks rett til ytringsfrihet. Samtidig markerer vi at vi verken aksepterer vold eller trusler, og at vi står sammen om dette. Vi vil vise respekt for ulike trossyn, sier Butt.

Julekveld for ekstremister?
Nadeem har snakket med politiet i Oslo som bekrefter at det blir en stille og trygg markering.

- Slike hendelser er jo kjent for å være som julekvelden for ekstremister, og mange av disse kan true med at det og det kan skje. Men jeg tror ikke det er mange av de ekstreme som tør å vise seg i dag, så det er ingen grunn til å frykte noe, tror Butt.

Hans erfaring tilsier at det kommer det til bli rolig, og bekrefter at det ikke har kommet noen signaler om at det blir bråk.

Demonstrasjonen vil holdes på Jernbanetorgetfredag klokken 17 .

Disse organisasjonene deltar:

AgendaX, Amnesty, Antirasistisk Senter, Arbeidernes Edruskapsforbund, AUF, Den Norske Fredskommite,Den norske Helsingforskomite, Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, Det Norske Totalavholdsselskap, Det oromiske Forbund, Europeisk Ungdom, Flyktningehjelpen, Folkereisning Mot Krig, Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, Human-Etisk Forbund, Human-Etisk Ungdomsgruppe, IOGT Junior, IOGT Norge, Juvente, KFUK/KFUM, Kristelig Folkepartis Ungdom, Kirkens Nødhjelp, Miljøpartiet De Grønne, Mellomkirkelig Råd – Den Norske Kirke, Mira Ressursenter for Innvandrerkvinner, Noas, Norsk Esperanto Forbund, Norges Fredsråd, Norges Kristne Råd, Norges Speiderforbund, Norsk Folkehjelp, Norske Vandrerhjem, Oslo Biskop, Oslo Bispedømmeråd, Redd Barna, Press – Redd Barnas Ungdomsorganisasjon, Rød Ungdom, Senterungdommen, Sosialistisk Ungdom, Sosialistisk Venstreparti, SOS-Rasisme, Tyrkisk Ungdomsforening, Unesco Norge og Ungdom Mot Narkotika.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere