RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

5 år for forfalskning

Foto: Morten Karlsen (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
En 49 år gammel mann er dømt til 5 års fengsel for å ha laget en rekke falske dokumenter. Oslo tingrett mener at mannen var en sentral i en smuglerliga.

I retten hevdet mannen at han forfalsket dokumenter for å hjelpe kurdere å vende tilbake til Kurdistan fra Norge. Mannen hevdet at han ikke har skjult sin aktivitet, men tvertimot ønsket at norske myndigheter skulle se hva han måtte gjøre på grunn av norske myndigheters asylpolitikk.

Fredag ble mannen dømt til fem års fengsel for papirforfalskning. Retten mener at selv om mannen har erkjent noen av lovbruddene, så har han ikke erkjent alvorligheten i lovbruddet.

Oslo tingrett mener at norsk-kurderen har forfalsket papirer som ledd i organisert menneskesmugling, og at mannen selv kan ha vært en sentral person i dette smuglernettverket. Flere vitner fortalte at de bestalte store summer i utlandet for å få papirene. Retten mener derfor at nettverket må ha vært av en viss størrelse for å kunne formidle jobben til 49-åringen i Oslo. Samtidig har personene betalt så store summer at retten mener 49-åringen har forfalsket papirene for å tjene penger, og ikke for å hjelpe sine medmennesker

Erkjente straffskyld
Den 49 år gamle drosjesjåføren erkjente straffskyld for produksjon av falske dokumenter da rettsaken mot ham startet tidligere i vår, men nektet for å ha deltatt i organisert menneskesmugling.

Han ble i september i fjor tatt med flere tusen dokumenter på datamaskiner, falske stempler, printere, scannere, foiler og passfoto.

- Jeg har hatt et politisk mål, sa tiltalte under de innledende rettsrunden, og viste til de 2000 til 3000 kurdere som har vært i Norge i seks-syv år.

- Mange av dem kom til meg og ba om hjelp. De har ingen penger og er i nød. Vi har henvendt oss til norske myndigheter mange ganger med tårer, men de forstår ikke, sa han.

- Mellom 30 og 70
Tiltalte har forklart at han i 2005 hjalp 30 til 70 personer med falske dokumenter.

Oslo tingrett mener at antallet er langt større, og at etterforskningen bare har kunnet dokumentere toppen av isfjellet. I dommen viser Oslo tingrett til at etterforskningen fant flere tusen dokumenter tilbake til 1996, og at aktiviteten på mannens pc når det gjaldt filer brukt til forfalskning, har økt fra noen titalls i -96 til flere tusen i 2002.

Retten viser også til at det var alment kjent i kurdermiljøet at mannen drev dokumentfalsk, og at omfanget derfor må være betydelig større.

De mener også at tiltalte kan ha en sentral posisjon i dette nettverket fordi han har en høy status i kurdermiljø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere