Oslo-politiet ber folk om å slutte å bade på Sørenga. Det skriver politiet selv på Twitter. Årsaken er at fyringsoljen, som rant ut i Alnaelva etter en lekkasje i Vårveien, har begynt å sige ut i Oslofjorden.

Alnaelva renner ut ved Lodalsøkket mellom Grønlikaia og Kongshavn, bare noen hundre meter unna det yrende badelivet ute på Sørenga ved Operaen.

«Brannvesenet melder at grunnet flo så begynner det å stige fyringsolje inn mot Sørenga bad. Dette er ikke gunstig med tanke på badegjestene. Vi har patrulje på stedet nå som ber folk om å slutte å bade,» meldte politiet på Twitter like etter 21.30.

- Brannvesenet hadde en kontroll på Sørenga bad, og det viser seg at det har kommet en del fyringsolje sigende inn mot badeplassen fordi det er flo. Alle badegjestene er nå ute av vannet. Brannvesenet anbefaler ikke å bade inntil dette er hånd om, grunnet kraftig diesellukt og såkalt skinn på vannet, sier operasjonsleder i Oslopolitiet, Christian Krohn Engeseth, til Nettavisen rundt klokken 22 onsdag kveld.

Kommunalt møte

Flere etater i Oslo kommune kom tidlig torsdag morgen sammen for å drøfte situasjonen etter det store utslippet av fyringsolje i Alnaelva onsdag.

– Jeg er på vei til et møte nå klokka 8 for å få status både på Sjøbadet og utover mot Hovedøya. Vi tar vannprøver i hele fjorden med tanke på hvordan strømmen går for blant annet å få svar på hvor folk kan dra i dag for å bade, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i kommunen til NTB.

Han sier at det stort sett er kommunale etater som vil delta på møtet.

Les mer: Kommunalt møte om utslippet i Alnaelva

La ut lenser

Brannvesenet har lagt ut lenser for å hindre at oljen når selve badestranda. De iverksetter nå tiltak for å få fjernet oljen.

- Vi vet ikke helt hvor lang tid det vil ta å fjerne oljen, men ingen bør bade før det er gjort, fortalte Krohn Engeseth onsdag kveld.

- For oljen har nådd helt inn til Sørenga?

- Ja, det skal ha vært noen badegjester som har fått olje på seg.

- Tror dere at oljen også vil nå andre badeplasser i området?

- Det er for tidlig å si noe om.

Saken er anmeldt

Politiet fikk melding fra brannvesenet klokka 15.52 om kraftig diesellukt og mulig diesellekkasje.

Det ble tidlig kjent at det var snakk om ganske store mengder olje. Brannvesenet sa til Nettavisen at de antok at det var rundt 50.000 liter fyringsolje som hadde rent ut i Alnaelva.

- Vi fikk lokalisert et åsted for diesellekasjen, et firma som heter Norsk spesialolje. Lekkasjen skal ha skjedd i forbindelse med tømming av tanker, som jeg har skjønt det, men er nå stanset, sa operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt til Nettavisen.

- Saken er anmeldt og vil bli etterforsket, sa Engeseth videre.

Brannvesenet la tidlig ut lenser i fjorden for å begrense utslippet. I tillegg fikk de på plass en sugebil som forsøkte å suge opp mest mulig av oljen som komnedover elva.

- Vi har kontroll og har lagt lenser ved Kongshavn. Det ser ut som om oljen forsvinner raskt, sa vakthavende stabsjef, Ståle Lindhardt til Nettavisen, onsdag ettermiddag.

Les også: Bellona kritisk til Oslo kommune etter oljeutslipp