RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

50 døde av smitte - krever tiltak

Sist oppdatert:
Tilsynet med produsenter av medisinsk utstyr bør skjerpes, og Norge bør anbefale regelendringer overfor EU, mener de tre etatene som har gransket Dent-O-Sept-saken.

I de endelige rapportene i Dent-O-Sept-saken fra Sosial- og helsedirektoratet, Helsetilsynet og Folkehelseinstituttet foreslås det forskjellige tiltak. Norge burde kontakte EU for å få endret det felles europeiske regelverket for medisinsk utstyr. Sosial- og helsedirektoratet mener at regelverket bør sikre produsentuavhengig kontroll av fuktig medisinsk utstyr. Også tilsynet med produsenter av medisinsk utstyr bør skjerpes, mener direktoratet.

I rapportene foreslås vil også bedre overvåkingen i helsetjenesten av infeksjoner. Retningslinjer for pleie, inkludert munnhygiene, av pasienter som vil være spesielt utsatte hvis de får infeksjoner, skal inngå i helseinstitusjonenes infeksjonskontrollprogram. Det overveies også å gi nærmere regler om bruk og vedlikehold av medisinsk utstyr, heter det i rapportene.

I alt 231 pasienter på 27 sykehus ble smittet av bakterien Pseudomonas aeruginosa fra november 2001 til oktober 2002, viser tall fra Folkehelseinstituttet. 71 smittede pasienter døde mens de var innlagt, og hos 50 av dem ble sammenhengen mellom smitten og dødsfallet enten sannsynliggjort eller den var usikker. Smittekilden viste seg å være munnpenselen Dent-O-Sept. Pseudomonas aeruginosa er en bakterie som forårsaker infeksjoner hos personer som på forhånd er svekket, og alle dem som døde hadde alvorlig bakenforliggende sykdom.

Tilsyn hos produsenten av Dent-O-Sept avdekket avvik fra regelverket for medisinsk utstyr.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere