RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

50 timer i dødssonen

Foto: Privat (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Jarle Trå har vært i dødssonen lenger enn noen andre, og overlevd. Dette er historien.

Den 39 år gamle fjellklatreren Jarle Trå fra Granvin i Hordaland ble funnet i live på 8300 meters høyde på Mount Everest tidlig mandag. Da var letingen avsluttet. Nå befinner han seg på sykehus i Katmandu. Tilstanden skal ikke lenger være kritisk, får Nettavisen opplyst.

Så ti-tolv døde på vei oppover
To døgn etter at han gikk inn i dødssonen, ble en sterkt forfjamset Jarle Trå oppdaget av to tilfeldige sherpaer som teltet i 8300 meters høyde. Over dette punktet er det ingen som blir reddet ned fra fjellet.

- Over Camp 3 blir folk liggende. Vi så selv ti-tolv døde mennesker på vei til toppen, forteller fjellklatrer Petter Nyquist til Nettavisen.

Han og Lars Oma Erichsrud nådde toppen av Mount Everest lørdag klokken 06.28. Du kan høre lydtape av guttas jubelrop på toppen her (ekstern lenke). I tiden før og etter fulgte de Jarle Trås kamp for å overleve Everest. Tirsdag var legestudent Erichsrud på sykehuset i Katmandu der Trå nå er til behandling.

Nyquist og nordmennene i Stein Grønnerøe, Johnny Brevik og Petter Kragset er på vei ned fra fjellet.

- Det er helt utrolig. Jarle har vært i dødssonen i drøye 50 timer. Det er ikke mange som hadde overlevd det. En person har overlevd tilsvarende tidligere, og han ble det film av, sier Nyquist.

I 2006 ble australieren Lincoln Hall forlatt for å dø på 8700 meter, men ble funnet levende dagen etter og fraktet ned av elleve sherpaer. Den ekstreme historien har både blitt bok og film.

Les: Forlatt for å dø - overlevde

Filmtrailer fra filmen Miracle on Everest. Artikkel fortsetter under.

Nå har Jarle Trå lurt døden på en like mirakuløs måte.

22. mai klokken 20.00:
Cirka på dette tidspunktet gikk Jarle Trå inn i dødssonen på Mount Everest. Han gikk alene og uten oksygen. Derfor er det vanskelig å si nøyaktig når han gikk inn i sonen der det ikke er oksygen nok i luften for å overleve. På denne høyden begynner kroppen å slå seg av. Få mennesker har derfor klart seg lenge. Trå var i tillegg uten oksygenmaske eller sherpaer til å hjelpe ham.

21.30: Petter Nyquist og Lars Oma Erichsrud i ekspedisjonen Face 2 Face skal til å forlate Camp 3 på 8300 meter for å gå den siste etappen til toppen av Mount Everest.

- Jarle kom til Camp 3 rett før vi skulle dra. Han sa han var litt sliten. Han hadde egentlig tenkt å gå til toppen helt uten støtte, men han spurte om å få låne teltet vårt og hvile seg noen timer. Det var jo greit, sier Nyquist på mobiltelefon fra Himalaya.

23. mai ca klokken 04.00
Jarle Trå forlater Camp 3 og går mot toppen.

10.00: Nyquist og Erichsrud møter Trå ved bunnen av Second Step. Et av de bratteste partiene under toppen.

- Lars var først ned Second Step. Jeg så de hilse på hverandre. Lars satte seg ned og tok noen bilder. Han virket i god form og sa han skulle til toppen.

11.00: Møtte Trå en engelsk ekspedisjon på toppen av Second Step.

- De var de siste som snakket med Trå, sier Nyquist.

24. mai
Jarle Trå har ikke kommet ned fra fjellet. Petter Nyquist og Lars Oma Erichsrud, som nå er i Camp 1, betaler to sherpaer 60.000 kroner for å gå opp til Camp 2 og 3 for å lete gjennom teltene etter ham.

- Klokka 19 ber vi sherpaene gå nedover fra Camp 3. De tar også med teltene som vi hadde satt igjen der, sier Nyquist

Få timer etter at sherpaene har forlatt Camp 3 må Trå ha ankommet denne teltplassen.

- Jarle må ha befunnet seg over Camp 3, og klart å karre seg ned dit i en forfjamset tilstand. Han hadde flaks som ikke gikk inn i et tomt telt for å sove, sier Nyquist.

De to sherpaene har båret en sterkt medkjørt Trå ned til Camp 1 på 7100 meter.

- Hvor lang tid de har brukt på å få ham ut av dødssonen vet jeg ikke, men jeg vet hvor sliten jeg var på vei ned, og de måtte støtte en mann med frostskader som var ganske nedslitt, sier Nyquist.

En forsiktig beregning skulle tilsi at Trå ble hjulpet ut av dødssonen i 22-tiden denne kvelden. Dermed har han vært i dødssonen i cirka 50 timer. Sherpaene og Trå hvilte i Camp 1 på 7100 meter før de gikk videre ned til Advanced Base Camp på 6200 meter.

Der møtte han de andre nordmennene.

«Fy faen, så godt å se dere», var Jarle Trås første kommentar da han så sine landsmenn.

- Tilstanden ikke lenger kritisk
Klatrekollega Tormod Granheim forteller til Nettavisen at han tirsdag ved 14-tiden hadde kontakt med Trås familie, som da nylig hadde snakket med ham på telefon fra sykehuset.

- Tilstanden hans er ikke lenger kritisk. Han blir nå undersøkt, og svaret på prøvene er ventet onsdag, sier Granheim.

Han sier Trå er svært sliten, men ved godt mot og at han har uttrykt stor takknemmelighet overfor de som har hjulpet ham ned fra fjellet, myndigheter og gruppen av hjelpere i Norge som har jobbet for at saken skulle få en lykkelig løsning.

Les også: - Fy faen, så godt det er å se dere

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere