RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

5000 mål brant opp

Sist oppdatert:
5000 mål skog er gått tapt i skogbrannen i Hedmark onsdag. Nå er brannen endelig under kontroll.

I 22-tiden onsdag fikk brannmannskapene endelig kontroll over skogbrannen som har rast i Hedmark siden tirsdag.

Ved 05-tiden torsdag morgen opplyser operasjonsleder Geir Bekkedal ved Hedmark politidistrikt at det ikke har kommet noen meldinger om at brannen har blusset opp igjen i løpet av natten.

Omringet brannen
- Vi har omringet brannen, det brenner fremdeles litt inne i selve feltet, men vi mener det ikke er noe farlig, sier avdelingsleder Odd Jonny Brænd ved 110-sentralen i Hedmark til TV 2 Nettavisen.

Likevel får ikke brannmannskapene hvile før torsdag morgen. Helikopter skal fortsette slukking frem til midnatt, resten av natten skal mannskapet holde seg i området, og torsdag morgen starter helikopteret igjen for etterslukking.

- Brannmannskapene får holde ut noen timer til, de får avløsning i morgen tidlig. Men kanskje noen kan ta seg en høneblund ute i skogen, sier Brænd.

Han forteller at omtrent 5000 mål er gått med i brannen. Personene som ble evakuert tidligere på kvelden må ennå vente noen dager før de kan flytte hjem, ettersom det fortsatt er fare for at brannen kan blusse opp igjen.

Evakuert
- Hytter og en gård sør for Søndre Fløgen med et par personer og dyr er evakuert. Vi tok ingen sjanser, men det er ingen dramatikk i situasjonen nå, understreket politioverbetjent Kåre Roko i skogbrannstaben i Hedmark politidistrikt overfor TV 2 Nettavisen ved 19.20-tiden onsdag kveld.

Politiet i Hedmark fant det nødvendig å stenge deler av riksvei 24 onsdag kveld.

- Vi må stenge rv 24 fra Skarnes nordover til Hamar for å gi brannvesenet arbeidsro, sa operasjonsleder Trond Sulen i Hedmark politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Se web-tv fra skogbrannen (abonnement)

Årsaken er stor trafikk på veien, og at mange skuelystne stopper opp for å se på skogbrannen.

Omkjøring blir skiltet slik at trafikken ledes om Trautskogen til Strandlykkja og ut på E6, på fylkesgrensen mellom Akershus og Hedmark. For sørgående er omkjøring skiltet fra Gata.

- Ingen kontroll
- I Kynndalen i Våler brenner skogen, og vi har ingen kontroll foreløpig. Helikoptre pøser vann, men det er snakk om toppbrann som er vanskelig å slukke ovenfra, sa avdelingsleder Odd Jonny Brænd til TV 2 Nettavisen tidligere på kvelden.

Han hadde da omdirigert et helikopter som deltok i slukking på Stange, der brannen da var under kontroll, og hadde også et helikopter på vei fra Rygge.

- Alt tilgjengelig brannmannskap i tre kommuner er kalt ut, og i tillegg får vi assistanse fra Forsvaret som stiller med et helikopter, fortalte Brænd.

Brannen, som blant annet herjet på et 300-500 mål stort område i ytterkant av Finnskogen mellom svenskegrensa og Elverum og tettstedet Våler, truet også et hyttefelt som ligger mellom søndre og nordre Fløgen, et par kilometer unna. Våler kommune ligger tre-fire mil sør for Elverum.

En skoleklasse på telttur i området ble onsdag ettermiddag evakuert, melder ANB.

Spredte seg 60 km/t
- Toppbrannen hopper fra tretopp til tretopp, og kan spre seg veldig raskt når vinden kommer i kast, slik den gjør i Våler nå, fortalte Brænd.

Brannvesenet målte i tirsdag farten på spredningen til 60 kilometer i timen.

Helikoptrene prøver nå å vanne brede felt, såkalte branngater, for å stanse spredning.

Skogbrannen i Rendalen var onsdag ettermiddag under kontroll, opplyser Brænd. På Stange i Hedmark, der 3.500 mål ble svidd av tirsdag, blusset brannen opp igjen onsdag morgen. Brannvesenet må likevel regne med å drive etterslukking i området i dager og eller uker.

- Nå jobber vi med å få ut forsyninger av mat og drikke til de som kjemper mot flammene. Det er viktig for at mannskapene skal fungere, sa avdelingsleder Brænd i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere