Gå til sidens hovedinnhold

5000 mål brant opp

5000 mål skog er gått tapt i skogbrannen i Hedmark onsdag. Nå er brannen endelig under kontroll.

I 22-tiden onsdag fikk brannmannskapene endelig kontroll over skogbrannen som har rast i Hedmark siden tirsdag.

Ved 05-tiden torsdag morgen opplyser operasjonsleder Geir Bekkedal ved Hedmark politidistrikt at det ikke har kommet noen meldinger om at brannen har blusset opp igjen i løpet av natten.

Omringet brannen
- Vi har omringet brannen, det brenner fremdeles litt inne i selve feltet, men vi mener det ikke er noe farlig, sier avdelingsleder Odd Jonny Brænd ved 110-sentralen i Hedmark til TV 2 Nettavisen.

Likevel får ikke brannmannskapene hvile før torsdag morgen. Helikopter skal fortsette slukking frem til midnatt, resten av natten skal mannskapet holde seg i området, og torsdag morgen starter helikopteret igjen for etterslukking.

- Brannmannskapene får holde ut noen timer til, de får avløsning i morgen tidlig. Men kanskje noen kan ta seg en høneblund ute i skogen, sier Brænd.

Han forteller at omtrent 5000 mål er gått med i brannen. Personene som ble evakuert tidligere på kvelden må ennå vente noen dager før de kan flytte hjem, ettersom det fortsatt er fare for at brannen kan blusse opp igjen.

Evakuert
- Hytter og en gård sør for Søndre Fløgen med et par personer og dyr er evakuert. Vi tok ingen sjanser, men det er ingen dramatikk i situasjonen nå, understreket politioverbetjent Kåre Roko i skogbrannstaben i Hedmark politidistrikt overfor TV 2 Nettavisen ved 19.20-tiden onsdag kveld.

Politiet i Hedmark fant det nødvendig å stenge deler av riksvei 24 onsdag kveld.

- Vi må stenge rv 24 fra Skarnes nordover til Hamar for å gi brannvesenet arbeidsro, sa operasjonsleder Trond Sulen i Hedmark politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Se web-tv fra skogbrannen (abonnement)

Årsaken er stor trafikk på veien, og at mange skuelystne stopper opp for å se på skogbrannen.

Omkjøring blir skiltet slik at trafikken ledes om Trautskogen til Strandlykkja og ut på E6, på fylkesgrensen mellom Akershus og Hedmark. For sørgående er omkjøring skiltet fra Gata.

- Ingen kontroll
- I Kynndalen i Våler brenner skogen, og vi har ingen kontroll foreløpig. Helikoptre pøser vann, men det er snakk om toppbrann som er vanskelig å slukke ovenfra, sa avdelingsleder Odd Jonny Brænd til TV 2 Nettavisen tidligere på kvelden.

Han hadde da omdirigert et helikopter som deltok i slukking på Stange, der brannen da var under kontroll, og hadde også et helikopter på vei fra Rygge.

- Alt tilgjengelig brannmannskap i tre kommuner er kalt ut, og i tillegg får vi assistanse fra Forsvaret som stiller med et helikopter, fortalte Brænd.

Brannen, som blant annet herjet på et 300-500 mål stort område i ytterkant av Finnskogen mellom svenskegrensa og Elverum og tettstedet Våler, truet også et hyttefelt som ligger mellom søndre og nordre Fløgen, et par kilometer unna. Våler kommune ligger tre-fire mil sør for Elverum.

En skoleklasse på telttur i området ble onsdag ettermiddag evakuert, melder ANB.

Spredte seg 60 km/t
- Toppbrannen hopper fra tretopp til tretopp, og kan spre seg veldig raskt når vinden kommer i kast, slik den gjør i Våler nå, fortalte Brænd.

Brannvesenet målte i tirsdag farten på spredningen til 60 kilometer i timen.

Helikoptrene prøver nå å vanne brede felt, såkalte branngater, for å stanse spredning.

Skogbrannen i Rendalen var onsdag ettermiddag under kontroll, opplyser Brænd. På Stange i Hedmark, der 3.500 mål ble svidd av tirsdag, blusset brannen opp igjen onsdag morgen. Brannvesenet må likevel regne med å drive etterslukking i området i dager og eller uker.

- Nå jobber vi med å få ut forsyninger av mat og drikke til de som kjemper mot flammene. Det er viktig for at mannskapene skal fungere, sa avdelingsleder Brænd i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken