*Nettavisen* Nyheter.

50.000 barn i psykiatrien

Flere barn får behandling for psykiske lidelser. Den vanligste grunnen for 15 år gamle jenter er «tristhet»

22.05.08 10:24

(SIDE2): Ferske tall fra Norsk pasientregister viser at nesten 50.000 barn og unge fikk behandling i psykisk helsevern i 2007. Dette er fem prosent flere enn året før og utgjør 4,5 prosent av alle nordmenn under 18 år.

Totalt sett er det flere gutter enn jenter som får behandling, men i aldersgruppen over 15 år er det flere jenter enn gutter. Den vanligste henvisningsgrunnen for de eldste jentene er tristhet, depresjon og sorg, skriver Helsedirektoratet på sine sider.

Blant barn mellom sju og 12 år er det flest gutter som henvises og de vanligste grunnene er hyperaktivitet, skolefravær og atferdsvansker.

Stoler ikke på psykiatrien
Så mange som én av fire nordmenn tror ikke de vil få tilstrekkelig hjelp dersom de skulle få en psykisk lidelse. Det viser en fersk opinionsundersøkelse som Respons har utført for Legeforeningen.

- Vi må sikre at folk gis like muligheter over hele landet. Antall psykiatere og spesialister i klinisk psykologi varierer betydelig blant de nærmere 70 distriktspsykiatriske sentrene. Det samme gjelder hvor mange pasienter som blir ferdigbehandlet, hvor ofte pasienten er inne til konsultasjon og hvilken faglig profil behandlingstilbudet har, sier Torunn Janbu, president i Legeforeningen i en pressemelding.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Tristhet
I rapporten «Lokalsykehusfunksjoner i psykisk helsevern» fremmer Legeforeningen et sett med krav som helseforetakene må kunne oppfylle for å yte faglig gode lokalsykehustjenester i psykiatri.

- Vi ønsker at folk skal gis like muligheter over hele landet, sier Janbu.

Tidspress og høyt tempo
Menn i 40-årsalderen som velger å leve med tidspress og høyt tempo fremfor et roligere liv, har økt risiko for psykiske plager, sammenlignet med andre menn, ifølge Folkehelseinstituttet.

Menn i 40-åra lever ofte både med tidspress og høyt tempo, viser tall fra Oslo Undersøkelsen.

Les hele saken her: Menn på 40 er risikogruppe

Psykiske helselidelser er for mange fortsatt et tabuområde og mer åpenhet er et ønske både fra politisk hold og blant pasientene selv. En av dem som har bidratt til å skape mer åpenhet og fokusere på hva som kan bli bedre innenfor psykiatrien er tidligere helseminister Ansgeir Gabrielsen. I sin tid som minister sparte han på alle personlige brev han fikk og til sammen ble det 1144 brev. 37 av disse har blitt utgitt i samarbeid med Rådet for psykisk helse og heter «Brev til en minister».

Les mer om boka her: Psykiatriens fortvilte historier

En annen bok som kom våren 2008 er «Helt alminnelig galskap». Den gir forklaring på psykiske lidelser fra A til Å og inneholder også en rekke sterke historier fra personer som har levd med en psykisk lidelse store deler av livet.

Side2 intervjuet tre av personene i boka, som har slitt med psykiske lidelser som rusmisbruk, angst, depresjon og mani. Les sakene her:

- Jeg prøvde å drikke meg i hjel

Monica er redd hver dag

Tvangsinnlagt fem ganger

Her er minimumskravene til Legeforeningen:
- 1,5 psykiater per 10.000 innbygger

- 2 barne- og ungdomspsykiatere per 10.000 innbygger under 18 år

- 1 psykiater/barne- og ungdomspsykiater per enhet (dagavd, døgntilbud, poliklinikk, ambulant team) innen henholdsvis DPS-et eller BUP

- 1 psykiater/barne- og ungdomspsykiater per 3 andre fagstillinger ved DPS-et eller BUP

- Minimum 5 psykiatere/barne- og ungdomspsykiatere for å dekke en døgnkontinuerlig beredskap innen psykisk helsevern i foretaket

- Tilnærmet lik fordeling mellom psykiatere/barne- og ungdomspsykiatere og spesialister i klinisk psykologi

- Fagmiljø fordrer minst 2 spesialister innen samme profesjon dvs. minst 2 psykiatere og 2 kliniske psykologspesialister

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.