RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

50.000 smittes på sykehus

Sist oppdatert:
Over 150 år etter at en ungarsk lege påviste hva riktig håndhygiene gjør for pasienter, har norsk helsevesen fortsatt ikke lært leksa. Nær 50.000 pasienter får årlig infeksjoner ved norske sykehus, viser en ny rapport.

To års satsing på bedre hygiene har ikke hjulpet, viser rapporten fra Nasjonalt folkehelseinstitutt. Sykehusinfeksjoner fortsatt er et stort problem ved norske sykehus. Nå er målet å få personalet til å desinfisere hendene i sprit.

I alt 12.991 pasienter fra 65 sykehus er blitt testet i en stikkprøve for infeksjoner, og totalt ble 772 infeksjoner registrert. Det viser at hver 16. pasient ved norske sykehus til enhver tid har en infeksjon han eller hun har pådratt seg på sykehuset, skriver Dagsavisen.

I 1847 påviste den ungarske legen Dr. Ignaz Semmelweis at desinfisering av hendene i klorkalk førte til kraftig nedgang i dødsfall blant pasientene.

Ved helseinstitusjoner for eldre var situasjonen enda verre: Der har hver 14. pasient til enhver tid en slik infeksjon. Anslag fra Helsedepartementet viser at totalt opp mot 50.000 norske pasienter årlig smittes av sykehusinfeksjoner.

– Tallene tyder på at man ikke er blitt flinkere de siste årene og at det fortsatt er et stort potensial for å forebygge slike infeksjoner, sier forsker Hanne Eriksen ved Folkehelseinstituttet til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere