RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

50.000 øyne ser deg

Sist oppdatert:
Du kan knapt blunke i Oslo uten at overvåknings-kameraer ser det. Datatilsynet er sjokkert.

(iOslo.no) Bruken av overvåkningskameraer øker enormt i Oslo, og ny teknologi og stor tilgjengelighet gjør det svært enkelt å anskaffe teknisk utstyr.

I videovinduet over ser du hvordan Frode Syvertsen ble fanget opp av overvåkningskameraene på en kiosk i Oslo etter at han hadde knivstukket en annen mann.

Har du tips om saker til oss, send mail på tips@ioslo.no eller ring på 2100 6060.

Mest overvåket i Europa
Det er usikkert hvor mange kameraer som er montert i Oslo, men organisasjonen Adbusters mener tallet er så høyt som 50.000. Det oppsiktsvekkende antallet stiller Foreningen for el- og it-bedriftene (NELFO) seg bak. Tallet utgjør omtrent ett kamera for hver tiende innbygger. Til sammenlikning har London ifølge studien UrbanEye 500.000 kameraer, ett for hver femtende London-boer.

Alle bedrifter som vil sette opp kameraer plikter å melde fra til Datatilsynet, og deretter må de bevise behov for overvåkningen. Men disse meldingene er i mindretall. Ifølge Datatilsynet sender bare én av fem bedrifter inn meldinger.

Personvernet i fare
- Dette har en åpenbar slagside mot personvernet. Stortinget har bestemt at vurderingen om overvåkning skal ligge hos bedriften, deretter skal de melde fra til oss om kameraovervåkning. Men meldingen må sendes inn hvert tredje år, og det er mange som glemmer seg, og mange som aldri engang sender inn første melding, sier Gunnel Helmers, seniorrådgiver i Datatilsynet til iOslo.no.

Dermed er det svært vanskelig å anslå nøyaktig antall normale overvåkningskameraer i Oslo. Men nå kommer en ny trussel mot personvernet.

Biometriske kamera på vei inn
Biometriske kameraer er på full fart inn i Norge. Teknologien har vært på markedet i flere år allerede, og kameraene blir snart langt mer avanserte.

De nye kameraene vil kunne gjenkjenne ansikter og sammenlikne dem med kjente forbrytere, de vil kunne telle antall personer, de oppdager uvanlige bevegelser og melder fra, og de kan «se» gjenglemte gjenstander.

Et slikt system er allerede satt opp på flyplassen Keflavik ved Reykjavik, og det er satt opp for å gjenkjenne ansiktene til uønskede personer.

Gjenkjenner ansiktet ditt
- Det finnes flere ulike typer kamera som gjenkjenner ulike algoritmer, noe som igjen gjør det mulig å gjengkjenne ansiktstrekk. På flyplassen i Linköping i Sverige tildeles hver person som fanges opp av kameraene et nummer, og man kan dermed følge personen fra kamera til kamera, sier Einar Bråthen, som er fagmann i Integra, foreningen for teknisk systemintegrasjon.

Han mener det ikke er tvil om at Oslo er en av de mest overvåkede byene i Europa.

- Vi vet med sikkerhet at det er i overkant av 10.000 kameraer i Oslo, men tallet fra Adbusters på 50.000 er nok nærmere sannheten, man ser jo kameraer absolutt overalt, sier Bråthen.

Ikke ulovlig
Hvis biometriske kameraer tas i bruk i Norge, finnes det overhodet ingen regler som kan hindre dette.

- I utgangspunktet er det reglene om kameraovervåkning som gjelder, så vi har ingen spesielle regler for det. Men det er noe vi vurderer å se nærmere på, sier Gunnel Helmers i Datatilsynet.

Bransjeforeningen NELFO etterlyser et strammere regelverk for kameraovervåkning, og mener politikerne må ha tettere samarbeid med faginstanser.

- Det er teknologikreftene som driver utviklingen, og den er ikke i takt med den etiske utviklingen. Akkurat nå bygger vi de etiske retningslinjene på teknologien som er tilgjengelig, ikke på den som er på vei. Da er det viktig å ha kommunikasjon med andre instanser, som for eksempel Teknologirådet, sier Einar Bråthen.

Snart skal politiet sette opp et titalls nye kameraer i Oslo sentrum, hver med en prislapp på mellom 120.000 og 150.000 kroner. Bråthen mener det er overveiende sannsynlig at disse vil inneholde biometrisk teknologi. Men politiet vil ennå ikke uttale seg om hvilken teknologi de vil velge, eller hva som skal være kameraenes hovedfunksjon.

Les flere saker på iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere