RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

500.000 dropper røykvarsleren

Foto: Knut Falch/Scanpix
Sist oppdatert:
Røykvarsler er påbudt i alle hjem, men ofte blir den glemt.

Hele 500.000 mennesker bor i boliger uten fungerende røykvarsler i dag. 10 prosent av befolkningen har ikke røykvarsler i det hele tatt.

– Man bør sjekke om røykvarsleren fungerer én gang i måneden og batteriet skal byttes én gang i året, forteller administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim til Nettavisen.

Mange glemmer
Veldig mange mennesker har ikke gode nok rutiner på å se til at røykvarsleren fungerer som den skal.

– Mange glemmer å sjekke om røykvarsleren fungerer. Jeg har vært på besøk i boliger hvor røykvarsleren er kjøpt inn, men ligger umontert i en skuff på fjerde året, da hjelper den lite om det skulle bli brann, sier han videre.

Hver husstand skal ha minst en montert røykvarsler. Uten dette apparatet er det stor risiko for å omkomme enten av røykforgiftning eller i flammene under en brann.

– En røykvarsler er den er den billigste og mest effektive forsikringen du kan ha mot brann. Fra det oppstår en flamme til full overtenning, tar det mellom tre og sju minutter, forteller Kalheim.

Minuttene teller
Starter brannen mens du sover, er disse minuttene spesielt viktige.

– Hvis du sover og røykvarsleren begynner å pipe, tar det tid før du skjønner hva som foregår. I tillegg skal du våkne og iverksette tiltak. Da er disse små minuttene ikke mer enn tiden av veien, sier han videre.

Berusede personer og barn har tregere reaksjonsevne enn andre, det kan få fatale konsekvenser under brann.

– Barn og personer som har inntatt alkohol sovner tyngre, derfor er det vanskeligere å våkne av røykvarsleren, fortsetter Kalheim.

Nærme soverommet
Det er også regler for hvor røykvarsleren skal være montert i huset.

– Har du en røykvarsler må du sørge for at den er satt opp nærme soverommet. Det skal ikke være mer enn en dør mellom røykvarsleren og soverommet. Har du flere er det lurt å seriekoble dem, slik at hvis en piper, så gir alle lyd fra seg. Hørselshemmede kan få en vibrerende alarm som kan ligge under hodeputa, sier han videre.

Det er også påbudt med slukkeutstyr som skum- eller vannapparat på minimum seks liter i alle boliger i Norge.

Flere menn omkommer
Nye tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), viser at flere menn enn kvinner omkommer i brann.

– Røyking er den største enkeltårsaken til at mennesker omkommer i brann. Statistisk er det flere menn enn kvinner som røyker, derfor er dette en reell sak, forteller avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB til Nettavisen.

Hittil i år har 55 personer omkommet i brann i Norge. 34 av disse var menn.

Nattmat etter bytur
Alkohol er ofte inne i bildet når en brann blusser opp.

– Røyking på senga etter en tur på byen eller kokkelering av nattmat kan være noen av grunnene til at det begynner å brenne, forteller han.

Hvorfor det er flere menn enn kvinner som omkommer i brann?

– Menn har en mer risikofylt atferd. Oppfatningen er kanskje at kvinner er mer grunnleggende forsiktige, sier Suhrke videre.

Høysesong for brann
Levende lys er også en viktig årsak til brann. Jula som nå står overfor oss betyr høysesong for branner, spesielt i perioden mellom lille julaften og nyttårsaften.

– Det er mellom 23. og 31. desember det forekommer flest boligbranner i Norge. Men det har skjedd en halvering de siste sju årene, understreker han.

I 2003 så kampanjen Aksjon boligbrann dagens lys. Fra 7.–9. desember får 40 000 husstander besøk av brann- og feievesen. Da får man tilbud om veiledning og informasjon i tillegg til enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen.

– Etter kampanjen ble satt i kraft ser vi en dramatisk reduksjon av branner mellom lillejulaften og nyttårsaften som er de verste dagene i året brannmessig. Antall omkomne er mer enn halvert. Årsaken til dette er jeg overbevist har med oppmerksomheten rundt kampanjen å gjøre, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere