*Nettavisen* Nyheter.

54 dyr døde etter ny ordning

54 dyr er døde og nær 400 dyr har måttet vente for lenge på veterinærhjelp med den nye veterinærordningen.

12.05.05 09:45

Ordningen trådte i kraft fra 1. april.

Den største forskjellen på den nye og den gamle vaktordningen er at én veterinær skal dekke to vaktområder deler av døgnet i et flertall av vaktområdene. Tidligere var det alltid én veterinær på vakt i alle de 161 vaktområdene.

- I mange av vaktområdene er det så store avstander eller så mange dyr at én veterinær ikke kan betjene to områder av gangen på forsvarlig måte, sier president Hans Petter Bugge i Den norske veterinærforening, i en pressemelding.

Bugge sier de advarte mot dette allerede i vinter før ordningen ble innført

Må få hjelp i tide
Veterinærforeningen har gjennom å inngå vaktavtale med Landbruks- og matdepartementet akseptert prinsippet om at to vaktområder kan slås sammen.

- Forutsetningen må selvfølgelig være at dyretall eller avstander ikke er større enn at dyr får hjelp i tide, sier Bugge.

I perioden 11. april til 5. mai har veterinærer som har hatt vakt i de store områdene måttet tilkalle hjelp hele 112 ganger fra kolleger som har fri for at syke dyr skal få hjelp i tide.

Stortinget 19. mai
Den norske veterinærforening mener at de første ukenes erfaring med den nye vaktordningen klart viser behovet for en bred gjennomgang av vaktordningen hvor brukerorganisasjoner og kommuner trekkes inn.

Veterinærvakten skal behandles i Stortinget 19. mai. Næringskomiteen avgir sin innstilling 12. mai.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.