RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

543 barn er sendt ut med tvang

UT AV NORGE: Politiets utlendingsenhet under en pågripelse i fjor der en mor og et barn skulle sendes ut av Norge. Så langt i år har PU sendt over 500 barn ut av Norge.
UT AV NORGE: Politiets utlendingsenhet under en pågripelse i fjor der en mor og et barn skulle sendes ut av Norge. Så langt i år har PU sendt over 500 barn ut av Norge. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Det drøyer med å få på plass en varig løsning for de lengeværende asylbarna. I mellomtiden setter Norge ny rekord i antall barn og voksne som tvangsutsendes.

OSLO (Nettavisen): Rundt én av ti personer som Politiets utlendingsenhet (PU) sender ut av landet er mindreårige. De fleste tvangsreturneres sammen med sine foreldre. Så langt i år har PU sendt ut 543 barn, viser ferske tall.

Tallet er rekordhøyt, men ifølge Justisdepartementet er andelen barn likevel lavere nå enn den har vært de fire siste årene.

I Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er de bekymret for at det høye tallet tvangsreturer også innebærer utsendelse av mange lengeværende barn som kanskje skulle hatt opphold etter nye regler.

Kjenner over 30 saker

I dag er praksis at fire og et halvt års oppholdstid, med minst ett års skolegang, gir en tilknytning som skal veie tungt i vurderingen av opphold. Etter de nye reglene skal barnets beste, slik det er formulert i FNs barnekonvensjon og norsk lovverk, tillegges mer vekt.

- Vi kjenner til over 30 slike saker nå i høst med barn involvert, der vi mener det var grunnlag for opphold, men der familiene ble sendt ut, sier rådgiver Mari Seilskjær i NOAS til Nettavisen.

Ble returnert til Kabul

NOAS har kontakt med flere av disse familiene, og mandag ble nok en familie - mor og far og to barn i skolealder - tvangsreturnert. De hadde over fire års oppholdstid i Norge.

- Denne familien ble returnert til Kabul fordi det ble vurdert å være for farlig å returnere dem til hjemstedet i Afghanistan. De har ikke noe nettverk i Kabul, så det er flere sider ved den saken som er problematisk. FN anbefaler ikke slike returer, forklarer Seilskjær.

- Vi prøvde å gjøre noe før utsendelse for denne familien og ba om en ny vurdering. Vi mente det var grunnlag for å gi familien opphold etter dagens regler, men UNE var av en annen oppfatning. Etter nye regler som er på trappene, hvor terskelen for opphold skal senkes, ville dette vært en klar innvilgelsessak, mener Seilskjær.

Om NOAS kan gjøre noe mer for familien nå etter at de er returnert, er uklart.

- Vi har begrenset med ressurser og må prioritere de familiene som allerede er her, sier Seilskjær.

KJENNER FLERE SAKER: - Vi kjenner til over 30 slike saker nå i høst med barn involvert, der vi mener det var grunnlag for opphold, men der familiene ble sendt ut, sier rådgiver Mari Seilskjær i NOAS.


Mot 7100 tvangsreturer i år

Politiets utlendingsenhet har det nasjonale ansvaret for uttransporteringer av personer uten lovlig opphold i Norge. Bestillingen fra Justisdepartementet og regjeringen er 7100 uttransporteringer i år - det høyeste noensinne.

543 under 18 år

I oktober var antallet tvangsreturer 824, som er ny rekord på én måned. Per 30. oktober hadde PU gjort unna 5876 tvangsreturer. Av disse er 543 personer under 18 år.

- Skammelig

- Det er nødvendig med tvangsreturer, og det er ikke feil å sende ut barn. Når familier skal ut av landet, er det også en fordel at returen skjer så fort som mulig. Men det er helt feil dersom man nå returnerer barn som kunne fått opphold i Norge med den nye forskriften man venter på, sier Aina Heldal Bøe, en av dem som har kjempet asylbarnas sak.

Aina Heldal Bøe.

- Det er skammelig å sende ut barn som kanskje kunne ha fått blitt, mener hun.

Sammen med Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) har Aina Heldal Bøe stått i spissen for en innsamlingsaksjon for fri rettshjelp til asylbarna. Målet er å samle inn én million kroner. Familiene det gjelder får ikke fri rettshjelp fra staten, men er avhengig av hjelp fra støttegrupper eller advokater som stiller opp gratis for å utfordre UDI og Utlendingsnemndas vurderinger.

1. juli i år ble det innført regler om en engangsløsning for noen av barna som har bodd flere år i Norge. Det man nå venter på er forskriften om en varig løsning for de lengeværende barna.

- Forslaget om en varig ordning for lengeværende barn har nylig vært på høring, og Justis- og beredskapsdepartementet går nå igjennom høringsuttalelsene. Vi skal ha en ordentlig og grundig gjennomgang av høringssvarene, i nær dialog med KrF og V, uttalte statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet til Nettavisen i slutten av oktober.

Den varige ordningen for de lengeværende barna er én av flere temaer som også er oppe i budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre nå.

Les også: Her settes asylsøkeren på flyet ut av Norge

Les også: Beskylder Kallmyr for desinformasjon

kastes ut av norge | Create Infographics


Tallene i denne oversikten kan avvike fra de tallene som viser uttransporteringer hittil i år. Det skyldes etterregistreringer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere