RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

55 drept av metadon

Sist oppdatert:
En stor del av overdosedødsfallene i Oslo skyldes den lovlige medisinen metadon.

(iOslo.no ) 55 personer døde som følge av metadonforgiftning i Norge i 2004. Og tallet stiger stadig. I Danmark, Storbritannia og USA har nå antallet metadonoverdoser oversteget antall heroindødsfall. Stoffet er utvunnet fra samme plante som heroinen, og deles ut gratis til heroinmisbrukere i hele Norge.

Narkomane «Grace» har vært inn og ut av institusjoner og fengsler siden hun satte sin første sprøyte i 1984. Hun går nå på metadon, som brukes som en medisinsk behandlingsmetode for heroinmisbrukere.

- Myndighetene er ikke flinke til å se an medisinbruken, sier «Grace» .

- Enten får du for mye, eller så får du for lite.

«Grace» får 120 ml metadon daglig, og hun må opp på Lovisenberg for å hente stoffet. Sist hun var der oppe så hun to kort på veggen. Da hadde to av Oslos metadonbrukere mistet livet etter overdose.

- Metadon er poison. Jeg ble sjuk av det, og prøvde å slutte. Jeg fikk to hjerteinfarkt da jeg hadde abstinenser, sier hun.

Legemiddelindustrien
Politiet slapp tirsdag statistikken over overdosedødsfall og dødsfall knyttet til narkotikamisbruk i Norge. Oslo troner helt alene på toppen med 72 dødsfall i 2006. Hordaland på andre plass hadde til sammenlikning 18 dødsfall samme år.

Tallet er en liten oppgang fra 2005, men samtidig har tallet heroinoverdoser gått kraftig ned siden slutten av nittitallet. I 1998 utgjorde heroin 20 prosent av beslagene, mot fem prosent i fjor.

Ifølge Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO) har Metadon og Subutex erstattet store mengder av heroinmarkedet. 3500 personer ble behandlet med disse stoffene i 2005.

- Legemiddelindustrien og narkoimportørene slåss om kundene, og så langt ser det ut som de lovlige midlene vinner. Metadon og Subutex selges fritt, både i Oslo og Bergen. Grunnen er at de aller fleste får langt større doseringer enn de trenger, sier Eric Johanssen, leder i RIO Akershus.

Flere dør av metadon
Mens Subutex er et langt tryggere stoff enn heroin, fordi det ikke finnes fare for overdose, er bruk av metadon forbundet med risiko. En dose på 100 milliliter vil være dødelig for en person som aldri har forsøkt stoffet før. I Storbritannia, Danmark og USA har antall metadon-overdoser oversteget antall heroindøde.

Tormod Bønes, seniorrådgiver på kriminalteknisk avdeling i Kripos, er bekymret over tallene fra SIRUS.

- For noen år siden var heroin alene den store synderen (i overdosedødsfall, journ. anm), men de senere år er det flere og flere stoffer som går inn i miksturen. Metadon er ett av disse. Hvis det er slik at det kun var metadon tilstede i overdosedøsfallene i 2004, er det er et ytterst stort problem, sier Tormod Bønes, seniorrådgiver på kriminalteknisk avdeling i Kripos.

- Bare medisin, ingen oppfølging
- Det virker som brukerne skal medisineres bort. Skrekkeksempelet er en bruker som får utdelt en døgndose på 700 ml (0,7 l journ.anm), sier Johanssen.

Nå skal det bli lettere å få tilgang til metadon og Subutex. Norske myndigheter vil doble budsjettet til utdeling av lovlige midler.

- Men de gjør det uten å øke tilsvarende bevilgninger til støtteapparatet. De ressurssterke rusmisbrukerne får mulighet til rusfrihet, mens de narkomane som har vært inne til behandling mer enn fem ganger, blir stemplet som håpløse. Da er veien kort til lavterskel-tiltak som bare vedlikeholder, ikke behandler. Dosene økes, slik at brukerne ikke blir misfornøyde. Mange skades av mangel på behandling, sier Johanssen.

Nå krever RIO at også oppfølgingstilbudet styrkes for de tyngste brukerne.

- Kost-nytte-begrepet har sneket seg inn i behandlingen, og de svakeste brukerne får ikke nok behandling. Når det gjelder oppfølging og kapasitet i institusjoner og boligpolitikk, gjenstår veldig mye, sier Johanssen.

Les flere nyheter fra iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere