*Nettavisen* Nyheter.

562 millioner til barnehjemsbarn

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

- Dette gir dem en ny start i livet.

13.04.10 14:12

Oslo kommune har behandlet til sammen 1311 søknader om vederlag fra tidligere barnehjemsbarn.

Totalt har kommunen innvilget i underkant av 562 millioner kroner, viser sluttrapporten fra vederlagsutvalget - etter at 944 søkere fikk grønt lys for sine søknader.

- Ny start
- Dette både gleder og er nødvendig, sier generalsekretær Ola Ødegaard i Stiftelsen «Rettferd for tapere» til Nettavisen.

Han har bistått 147 søkere og snakket med fire av ofrene som nå får økonomisk kompensasjon.

- De ser at dette gir dem en ny start i livet. Pengene gjør det lettere å legge det vonde bak seg, sier Ødegaard.

De fire er i dag over 60 år gamle.

Ødegaard roser kommunen og betegner samarbeidet med dem som «fremragende».

- Det beviser at de har skjønt de menneskene som har vært utsatt for disse lidelsene, sier Ødegaard.

725.000 kroner
700 personer har fått utbetalt vederlag for «overgrep», hvorav 605 søkere det høyeste beløpet på 725.000 kroner. 244 personer har fått utbetalt vederlag for «omsorgssvikt».

- Vederlaget har vært ment som en symbolsk og økonomisk kompensasjon for den smerte og de lidelser den enkelte har opplevd å ha blitt påført, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

Vederlagsordningen for tidligere barnehjemsbarn i Oslo kommune trådte i kraft 15. september 2006, og søknadsfristen gikk ut to år senere.

- Jeg er rørt over det mot som alle søkerne har utvist, og samtidig takknemlig for det dyktige arbeidet vederlagsutvalget og det sekretariat har utført i alle disse vanskelige sakene, sier Røsland.

«Et samlet bystyre ønsket å ta et moralsk ansvar for og å gi en uforbeholden unnskyldning til personer som hadde vært utsatt for overgrep eller omsorgssvikt i institusjoner mens de hadde vært plassert av kommunens barnevern i perioden før 1. januar 1993», heter det i en pressemelding fra Oslo kommune.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.