RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Richardsen, Tor (SCANPIX)

6-åringer blir gentestet

Sist oppdatert:
Skal undersøke mentale problemer på norske barn.

Seksåringene som deltar i undersøkelsen «Trygg i Trondheim», vil bli bedt om å avgi spyttprøve. Forskningsprosjektet omfatter også gentesting.

Den såkalte fireårsundersøkelsen startet i 2007. Målet er blant annet å kartlegge mentale problemer og sosial kompetanse hos barna, skriver Adresseavisen.

- Barna vil bli bedt om å spytte i et reagensrør. Når det gjelder undersøkelsen av genene, samarbeider vi med genetikere ved NTNU og St. Olavs, forteller prosjektleder Lars Wichstrøm.

Det er barn født i 2003 som nå blir innkalt i andre runde av prosjektet. I forrige runde deltok 82,5 prosent av de spurte. Rundt 1.000 familier har sagt seg villig til å gjennomgå en grundigere undersøkelse, der også foreldrene ble intervjuet om alt fra barnets lek til alkoholbruk i hjemmet.

Professor Wichstrøm tror ikke foreldrene vil bli skremt av gentestingen.

- Det handler ikke om skumle gener. I vårt tilfelle ser vi ikke etter gener som gir økt risiko, slik en for eksempel gjør ved testing for Alzheimers eller diabetes. Her dreier det seg om å studere genene i samspill med andre faktorer, først og fremst oppvekstmiljøet, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere