*Nettavisen* Nyheter.

600 år siden regjerende dronning

Kronprinsparets nyfødte datter kan bli historisk som Norges første regjerende dronning på over 600 år.

21.01.04 11:29

En titt på den offisielle kongerekken viser at Norge tidligere bare har hatt en regjerende dronning, danskfødte Margrete, som regjerte landet fra 1388 til 1412. Margrethe var yngste barn av danske kong Valdemar Atterdag, og ble allerede som tiåring gift med norske Håkon VI.

Kalmarunionen
Margrete fikk en sønn, Olav, som hun lyktes med å få valgt til dansk konge etter at Valdemar Atterdag døde i 1370. Margrete styrte deretter Danmark på vegne av sin sønn, og etter at Håkon 6 Magnusson døde, regjerte hun også Norge på vegne av Olav 4.

Margretes sønn døde i 1387, men da var hennes stilling så sterk at hun ble valgt til Danmarks «frue og husbond». Året etter fulgte nordmennene etter og utpekte henne til rikets «mektige frue og husbonde». Også svenske stormenn fulgte opp, misfornøyde som de var med sin tyskættede kong Albrecht.

Kvinnelige regenter
I 1397 fikk Margrete sin nieses sønn Erik kronet til konge i alle de tre skandinaviske landene, og Kalmar-unionen ble etablert, men hun beholdt fortsatt makten, også etter at Erik (av Pommern) ble myndig.

To andre kvinner har også fungert som regenter i Norge, begge med navnet Ingeborg (eller Ingebjørg). Den første var Ingebjørg Eriksdatter, som var gift med legendariske Magnus Lagabøte. Etter at han døde i 1280, spilte hun en aktiv rolle i styringen av landet mens hennes sønn Eirik 2. var mindreårig. Hun døde i 1287.

Endret loven
Ingebjørg Håkonsdatter var norsk hertuginne, og eneste datter av Håkon 5 Magnusson. Like før han døde sørget kongen for å endre loven, slik at datterens sønner rykket fram i arverekken. Da faren døde i 1319 ble hennes tre år gamle sønn Magnus hyllet som konge, med moren som regent.

Ingen vet hva som venter den nyfødte eller hva som vil skje med monarkiet som statsform, men den lille prinsessen kan altså ende opp som Norges andre regjerende dronning.

(Kilde: Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag