6000 finansrådgivere kan miste tittelen

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto: Frank May (NTB scanpix)

Finansforbundet sterkt kritisk til nytt lovendringsforslag.

10.09.18 23:51

- Et tankeløst forslag, sier Finansforbundets leder, Pål Adrian Hellman til Dagens Næringsliv.

Det er Justis- og beredskapsdepartementet som har foreslått en ny finansavtalelov.

Les også: Eldre hamstrer lån - arvinger risikerer smuler

Her står det at det «kun virksomheter som ikke formidler finansielle produkter skal kunne benytte yrkestittelen finansrådgiver».

- En svekkelse

Om forslaget vedtas vil for eksempel bank- og forsikringsansatte som i dag jobber som autoriserte finansrådgivere ikke lenger kunne bruke tittelen.

De som derimot kan ta i bruk yrkestittelen er frittstående rådgivere som ikke er forbundet med virksomheter med rett til å selge finansprodukter.

ROPER VARSKO: Finansforbundets leder, Pål Adrian Hellman, er svært skeptisk til det nye forslaget som kan strippe 6.000 finansrådgivere tittelen. Foto: Ivan Tostrup / Finansforbund

- Etter vårt syn vil det være vanskelig å finne frittstående finansrådgivere som ikke har noen form for bindinger og egeninteresser i de produktene de formidler. Det vil også være vanskelig å kontrollere dette. Samtidig innebærer forslaget at de 6.000 ansatte i seriøse finansforetak som har gjennomgått utdannelse og blitt autoriserte, ikke lenger skal kunne gi råd som finansrådgivere, sier Hellman til DN.

Hellman mener dersom forslaget blir vedtatt vil det føre til en svekkelse av seriøse tilbud til kundene. Han frykter kundene risikerer å havne i armene på «useriøse cowboyer».

- Straffer de utdannede

Nå har Hellman sendt et krast brev til departementet hvor han og resten av Finansforbundet ber om at forslaget skrotes.

Finans Norge stiller seg også negative til den foreslåtte lovendringen. I en Dagens Næringsliv-kronikk i juli skrev administrerende direktør Ida Kreutzer og styreleder i Finansnæringens autorisasjonsordning, Gry Nergård, at det kun burde være de som er autoriserte rådgivere som får bruke tittelen.

Der ser Hellman seg helt enig:

- Lovforslaget straffer de som har tatt utdannelse og er underlag etiske stamdarder, Finansklagenemnda og offentlig tilsyn, sier forbundslederen til samme avis.

Forslaget til ny finansavtalelov, som ble lansert i fjor høst, ble begrunnet med at de ville gi forbrukerne bedre beskyttelse, men nå gjenstår altså en redegjørelse.

Les også: Banker misfornøyd med foreslått femårsregel for forbrukslån

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag