RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

60.000 barn får ikke «skikkelig» jul

Sist oppdatert:
Flotte julepresanger, nye finklær og alt hva du kan tenke deg av julesnop er ikke den julen rundt 60.000 norske barn kan forvente seg i år.

- Søknader om julepakker strømmer inn og vi forsøker å lage egne pakker til familier med barn. Men godteri er dyrt, så vi håper noen vil hjelpe oss med det, sier leder for Frelsesarmeens slumstasjon, Marit Solli, til TV 2 Nettavisen.

I tiden før jul er det ekstra hektisk for slumsøstrene i organisasjonen som hvert år redder julen for tusenvis av nordmenn

- Det er mange eneforsørgere som kommer til oss når kjøleskapet blir tomt. Til jul bør de være tidligere ute, så vi kan planlegge noe ekstra til ungene, sier Solli.

60.000 fattige
Ifølge en Redd Barna-rapport fra i vår, bor det offisielt 26.000 norske barn i hjem med inntekt inntekt under den norske fattigdomsgrensen.

- Men regner vi ut i fra fattigdomsgrensen i EU, er tallet på fattige barn rundt 60.000. Disse får ikke feire en ordenlig jul, sier generalsekretær Gro Brækken i Redd Barna til TV 2 Nettavisen.

- Imponerer ikke venner

Det er mye som tyder på at mange fattige barn vil få det ekstra vanskelig i julen og når de kommer tilbake på skolen etter nyttår.

I en ny rapport som ble lagt frem i november, blir 17 norske barn og ungdommer intervjuet om hvordan det er å være fattig.

  • «Det er litt kjipt å ikke ha penger, ikke kunne kjøpe ting og imponere venner». (Gutt, 16 år)
  • «Jeg har ikke alt det venninnene mine har. De har mer, liksom». (Jente, 10 år)

- Bry dere
Gro Brækken, landets fremste talsperson for barns rettigheter, oppfordrer nordmenn til ikke å glemme organisasjoner som jobber med fattige, som Frelsesarmeen og Kirkens bymisjon, i julestria.

- Det er ikke svære presanger som gjør jula god. Det er alle småtingene som gjør jul til jul. Derfor er det viktig å støtte disse organisasjonene, sier Brækken til TV 2 Nettavisen.

Men minst like viktig mener generalsekretæren det er at foreldre bryr seg mer om barnas venner.

- Barn er svært lojale mot vennene sine. Så dersom voksne også kan bry seg mer, tror jeg det vil hjelpe. Og holdninger må endres, fordi fattigdom har alltid vært forbundet med skam. Bry dere, er årets julebudskap fra Redd Barnas generalsekretær.

Litt ekstra statlig støtte
Ifølge statssekretær Kristin Ravnanger i Arbeids- og sosialdepartementet (KrF) skal fattige familier få noe ekstra støtte før jul. Det er også sendt ut et rundskriv til landets kommuner om at de må vurdere ekstra tiltak under spesielle høytider, som jul.

- Men det er nok klart at noen familier har en ekstra stor utfordring. Alle barn ønsker seg fine ting. Jeg håper i det minste at alle får oppleve at de får feire jul, sier Ravnanger til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere