RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

64 tonn kvikksølv i ubåtvrak

Sist oppdatert:
Et tysk ubåtvrak utenfor kysten av Hordaland inneholder 64 tonn kvikksølv. Nå vil myndighetene sjekke om giften har lekket ut.

Den tyske ubåten ble senket av en britisk torpedo utenfor Fedje i Hordaland 9. februar 1945. Funn i arkiver i London fra krigens dager viser at vraket inneholder 64 tonn kvikksølv, melder NRK.

Det er kommandørkaptein Hans Christian Kjelstrup som har funnet fram opplysningene ved å søke i de britiske arkivene.

- I disse arkivene har vi funnet en melding om at om bord på denne ubåten, U864, befinner det seg 64 tonn kvikksølv, sier Kjelstrup til NRK. Denne informasjonen har han nå gitt videre til Kystverket.

Informasjonssjef Ole Arvesen i Kystverket sier til NRK at det nå vil bli tatt prøver av omgivelsene rundt vraket for å se om giften har lekket ut. Resultatene av prøvene vil foreligge i juni.

- Må fjernes
Naturvernforbundet krever at fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen straks griper inn.

- Kvikksølvet må fjernes fra ubåtvraket før det slipper ut i naturen, skriver led Aslaug Aalen i Naturvernforbundet Nordhordland i en pressemelding.

Ifølge meldingen er de totale utslippene av kvikksølv i Norge omlag 1 tonn i 2002.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere