*Nettavisen* Nyheter.

680 avviste asylsøkere drar frivillig hjem

INFOKAMPANJE: Denne plakaten med arabisk skrift ved bussholdeplassen ved Ullevål sykehus, er en av mange som nå settes opp over hele landet. Foto: Jarle Aabø

Får i snitt litt over 17.000 kroner til å starte et liv i hjemlandet.

30.07.15 08:20

OSLO (NTB): På Oslos busskur oppfordrer Utlendingsdirektoratet utviste asylsøkere til å søke om pengestøtte til hjemreise. Så langt i år har 680 personer søkt og fått penger.

Informasjonskampanjen startet 13. juli.

– Vi har allerede merket stor pågang på nettsidene våre, trafikken har økt med over 200 prosent. Det viser at kampanjen fungerer, sier Bente Astad, fungerende fagsjef i region- og mottaksavdelingen i Utlendingsdirektoratet (UDI) til Vårt Land.

Les også: Stiller spørsmål ved reklamekampanje

Personer som får endelig avslag på asylsøknaden, blir gitt en frist til å reise ut fra Norge. Reiser man ikke ut før det, er man her ulovlig. De som reiser frivillig, kan få med seg pengestøtte, og norske myndigheter kan betale hjemreisen. Men fra 1. september blir pengestøtten mye lavere for dem som er i landet ulovlig.

Til sammen i år har 680 personer fått innvilget søknad om støtte til assistert retur. I snitt har de fått litt over 17.000 kroner til å starte et liv i hjemlandet. Den største søkergruppen er russere, deretter kommer personer fra Bangladesh og Afghanistan.

Plakatene finnes på seks ulike språk: Engelsk, russisk, arabisk, somali, kurdisk og dari. UDI mener dette er helt nødvendig for at kampanjen skal forstås.

– Mennesker uten lovlig opphold kan sjelden norsk, derfor henvender vi oss til denne gruppen på deres eget språk. Det gjør informasjonen mer relevant for dem informasjonen gjelder, sier Astad. (©NTB)

Les også: Får 295.000 for å reise hjem frivillig

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.