*Nettavisen* Nyheter.

70-åring solgte 17.000 liter vin til 200 personer

Miljøet rundt Klubselskabet «Foreningen», populært kalt «Klubben», ble dratt inn i saken. Illustrasjonsbilde. Foto: Google Streetview

Miljøet rundt Klubselskabet «Foreningen», populært kalt «Klubben», ble dratt inn i saken. Illustrasjonsbilde. Foto: Google Streetview Foto: Google Streetview

En 70 år gammel forretningsmann er i Kristiansand tingrett dømt for å ha importert mer enn 23.000 flasker vin og solgt det videre.

31.03.15 09:30

I 2009 ble det lov å importere alkohol til eget bruk i Norge etter den såkalte Rosenberg-dommen i 2007.

En 70-åring fra Kristiansand sto tiltalt for import av mer enn 23.000 flasker vin fra Toscana etter to anmeldelser fra Tollvesenet og én fra Skatteetaten basert på kontrollrapporter fra dem. Nå er han dømt til 90 dagers fengsel.

200 kunder

70-åringen samlet inn bestillinger fra 25 bekjente og bestilte 600 flasker fra Toscana. Disse betalte han toll og avgifter på. Etter en rykteflom kom kundelisten etter hvert opp i rundt 200 personer i Kristiansand.

Det haar versert flere rykter om at byens beste borgere skal være på kundelisten, og miljøet rundt Klubselskabet «Foreningen», populært kalt «Klubben», er dratt inn i saken – stedet hvor makteliten i byen møtes jevnlig.

23.439 flasker solgt

Innførselen skjedde ikke kun til tiltaltes private bruk, men til ca. 200 personer, der tiltalte opptrådte som mellomledd ved å være selger. Også slik dette opprinnelig var tenkt, et samarbeid mellom 20-25 personer var det fortsatt ulovlig.

Tingretten har kommet frem til at mannen solgte 23.439 flasker, noe som tilsvarer over 17.000 liter vin. Tingretten har gitt mannen fradrag på 1776 flasker til eget bruk.

Tiltalte har opplyst at rundt 40 kasser gikk til ham i 2010, 40 kasser i 2011, og 18 kasser 2012. I den andre fasen skal 50 kaser ha gått til ham. Han skal ha igjen 300 flasker.

Les også: Nå biter fiffen i Kristiansand negler

Fra 2010 til 2012 fikk 70-åringen tilsendt flaskene fra Italia. Tollvesenet tok da grep, men mannen fortsatte å importere en del flasker, da med ferge.

Skulle ha fått tips fra ansatt i tollvesenet

Den tiltalte 70-åringen hevdet ifølge dommen at en ansatt i tollvesenet før importen startet spurte hvorfor han ikke benyttet det nye unntaket i alkoholloven. mannen skal også ha gitt råd om hvordan 70-åringen skulle få importen til å fremstå som innførsel til seg selv.

Den ansatte i tollvesenet benektet dette og Kristiansand tingrett mener den tiltaltes forklaring ikke var troverdig på dette punktet.

90 dagers fengsel

Kristiansand tingrett har dømt mannen for overtredelse av bokføringsloven, ligningsloven, merverdiavgiftsloven, alkoholloven og tolloven, til sammen 10 lovbrudd. Tingretten mener 90 dagers ubetinget fengsel og er passende. Aktor la ned påstand om 120 dagers fengsel, hvor halvparten var betinget.

Ifølge Dagens Næringsliv tjente 70-åringen over en halv million kroner på importen, med et påslag på 22 prosent.

Selv om importen var ulovlig skulle han ha bokført virksomheten og betalt moms og skatt. 1776 av flaskene har tingretten godtatt var til privat forbruk.

Usikker på anke

Mannens forsvarer er i tvil om saken vil bli anket.

– Spørsmålet blir jo om det vil ligge noen vinning i at saken behandles i en ny instans. Vi kaster jo ikke inn en anke for å strides om pavens skjegg, sier advokat, Svein Kjetil Stallemo til Dagens Næringsliv.

Advokaten avviste før rettsrunden at «Foreningen» er innblandet i saken.

– Jeg tror det er grunn til å presisere at den saken jeg skal være forsvarer ikke har noe med Klubselskapet «Foreningen» å gjøre, sa advokat Svein Kjetil Stallemo til Nettavisen.

Politiet skal sitte på navnene til en rekke av kjøperne. Disse kan vente seg bøter for heleri. Dommen fra tingretten sier ingenting om hvem kundene til mannen var.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.