RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

70 prosent fikk innfridd førsteønsket

Sist oppdatert:
Første inntaksrunde til videregående skole er gjennomført. Allerede har 90 prosent av søkerne fått tilbud om skoleplass.

70 prosent av søkerne har fått tilbud om skoleplass på sitt første kursønske, ifølge en pressemelding fra Utdanningsdirektoratet. Det var 80 220 søkere til grunnkurs i år.

Flere 16-åringer
Antallet 16-åringer har økt med knappe seks prosent i forhold til i fjor. Det er altså flere søkere til videregående opplæring dette året. 8407 personer står på venteliste til å komme inn på grunnkurs. Dette er en økning på i overkant av åtte prosent siden i fjor.

Andelen som er blitt tilbudt førsteønsket er høyest blant søkere til grunnkurs musikk, dans, drama og idrettsfag, og lavest blant søkere til teknisk byggfag og trearbeidsfag.

Fortsatt kjønnsfordeling
Ikke overraskende er det en tydelig kjønnsfordeling i utdanningsmønsteret også i år.

Vel 85 prosent av de som har fått tilbud om plass på helse- og sosialfag og formgivningsfag er jenter, mens over 90 prosent av tilbudene om plass på byggfag og elektrofag har gått til gutter.

Lovfestet rett
- Fylkene arrangerer andreopptaket selv, sier kommunikasjonsrådgiver Kari Anne Kvarving i Utdanningsdirektoratet til TV 2 Nettavisen.

Når skolene starter opp, får skolene selv ansvaret for å ta inn elever som ikke har fått tilbud om plass ennå.

- Men vanligvis ordner alt seg før skolestart, sier Kvarving.

Alle 16-19-åringer har lovfestet rett til å få en av sine tre kursønsker oppfylt. Ingen i denne aldersgruppen skal derfor ufrivillig stå uten skoleplass til høsten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere