70.000 ringer feil til politiet

- Respektløst, mener politiet.

18.10.06 15:55

I år får Hordaland politidistrikt opp mot 70.000 henvendelser til nødnummeret 112 som ikke har med nødstilfeller å gjøre.

Hordaland politidistrikt er frustrert.

- Det er et problem for oss. Hvert år får vi mellom 50.000 og 70.000 henvendelser på nødnummeret 112 som ikke er nødtelefoner. Det er frustrerende at dette skjer, og det viser at folk ikke har respekt for at det er et nødnummer og bare skal brukes i nødstilfeller, sier Trygve Hillestad til iBergen.no. Han er informasjonsleder ved Hordaland politidistrikt.

02800 er nummeret å ringe
Dersom du har tips til politiet om noe som ikke er øyeblikkelig fare, er nummeret du skal ringe 02800. Hillestad oppfordrer på det sterkeste folk til å lære dette nummeret.

- Ved tips til politiet ut over nødsamtaler, ber vi folk være så snill å ringe 02800. Dette nummerer er likt for hele landet, og du blir automatisk satt over til nærmeste politidistrikt. Det hadde vært til stor hjelp for oss dersom publikum forsto dette, sier Hillestad.

Politiet har gjort noen tiltak for å forhindre unødvendige henvendelser til nødnummeret, men det har ikke hjulpet mye foreløpig. Ved å slå 112 kommer du til en automatisk telefonsvarer som forteller deg at du er kommet til politiets nummer for øyeblikkelig hjelp. Dette skal være en påminnelse om at det kun er ved nød nummeret skal benyttes.

- Vi har prøvd å gjøre vårt for å gi folk en sjanse. Når folk hører båndopptaket legger de av og til på med en gang de får tenkt seg om. Men ennå er det langt igjen. Folk slår nok 112 fordi det er det nummeret de husker. Folk er late og gidder ikke finne ut av det riktige nummeret. Det er en av forklaringene til at det blir så mange henvendelser, sier Hillestad til iBergen.no.

- Spør om alt
- Hva ringer publikum om når de slår 112, hvis det ikke er nød?

- Folk spør oss om alt mulig. Det kan være alt mellom himmel og hav. Jeg håper bare at det blir bedre og at folk tar innover seg at 112 er et nødnummer og brukes deretter, forteller Hillestad.

Foreløpig har politiet få eller ingen muligheter for å sanksjonere ved misbruk. Men i ekstreme tilfeller har de beslaglagt telefoner.

- Det er nokså sjeldent, men vi sporer opp folk som gjentatte ganger ringer og tøyser og misbruker nummeret. I ett tilfelle i løpet av det siste året beslagla vi en telefon. Da hadde de på sentralen blitt plaget så masse av samme person. Men dette er i ekstreme tilfeller, påpeker Hillestad.

Hillestad tror trenden er lik for hele landet. Han har ikke oversikt over situasjonen i andre politidistrikt, men håper folk tar til vett og bruker 02800 ved henvendelser til politiet når det ikke er akutt.

Problemet er ikke like omfattende på nødnumrene til Bergen brannvesen eller AMK Bergen, men misbruk forekommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.