*Nettavisen* Nyheter.

71-åring «fast» i helikopter

Svein Solheimsnes (71) måtte klatre ut av helikopter under vann, opp ned. Se video.

25.01.07 11:42

BERGEN/NORDSJØEN (iBergen.no): Solheimsnes ble sammen med ti andre heldige vinnere av en spørrekonkurranse trukket ut til å være med på en dagstur til Troll A-plattformen i Nordsjøen. Forslaget om å sende elleve vanlige på Troll A kom fra Bergens ordfører Herman Friele. Slik ble det, og for en tur det ble for en den svært positive og energiske gruppen.

- For meg var dette en flott tur, en opplevelse for livet, jeg må si det slik. Det er jo svært få som får denne muligheten så sånn sett var vi heldig som ble trukket ut. Jeg ventet ikke å bli én av vinnerne så dette var strålende, forteller Solheimsnes til iBergen.no. Han fyller 72 år i mars.

Passerte med glans
Før gruppen ble fraktet av gårde med helikopter på Flesland måtte de gjennomgå et mini sikkerhetskurs på Falck Nutec. Med sikkerhet i absolutt høygir gikk de elleve deltakerne først gjennom et par vanntilvennings- og pusteøvelser i bassenget på Nutec. Blant de mer krevende øvelsene som så fulgte var en simulert evakuering fra et helikopter som ble senket ned i bassenget. Helikopteret ble så snurret rundt og deltakerne ble snudd på hodet og måtte så berge seg ut av vinduet. Kun én av deltakerne unnlot å være med på denne øvelsen. Den spreke 71-åringen tok utfordringen og gjennomførte med stil. Etterpå ventet det selvsagt skryt fra instruktørene.

- Det var utrolig gøy å ha med en så positiv gjeng. Han (Solheimsnes) var veldig kjempesporty. Han var veldig rolig og virket ikke nervøs i det hele tatt. Så lenge han fikk informasjonen delt opp gikk det fint. Han ønsket å ta én og én ting om gangen. Han var med på alle øvelsene og tok utfordringene, sporty, spesielt alderen tatt i betraktning, skryter Trine Semshaug til iBergen.no. Hun er én av instruktørene ved Falck Nutec.

Sjelden tur
Etter sikkerhetskurset på Nutec bar det ut på Flesland for frakt med helikopter til Troll A. På plattformen ble det omvisning, men høydepunktet for de aller fleste i gruppen var nok turen ned i den ene av Troll As fire skaft. Gjengen tok en heistur på åtte minutter til bunnivået av skaftet. De befant seg da 303 meter under havoverflaten.

Det er ikke hvem som helst som kan hoppe på en tur vel seks mil nord for Radøy til Troll A. Det er også ytterst sjelden at vanlige folk får være med på slike turer. Berit Slaattelid jobber som informasjonskonsulent i Statoil og har hatt rollen som reiseleder i vel 15 år. Hun kan ikke huske å ha hatt med seg en pulje med vanlige folk, som atpåtil utførte minikurset i forkant.

- Det er som regel politikere, kongelige og folk i gassbransjen som har noe der å gjøre som besøker plattformene. Det er svært sjelden at vanlige folk er på slike besøk. Jeg kan for eksempel ikke huske å ha hatt med meg vanlige folk på Troll A som i tillegg har gjennomført minikurset på Nutec, forteller Slaattelid til iBergen.no.

Det var etter å ha deltatt i en spørrekonkurranse i regi av Statoil at 71-åringen vant en tur til Troll A. Plattformen hadde tiårsjubileum i fjor.

Om det blir flere utflukter for Ola og Kari Nordmann gjenstår å se. Turen er hvert fall å anbefale!

Les flere nyheter på iBergen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.