72.000 ufrivillige kirke-medlemmer

Foto: (TV 2 Nyhetene)

- Barna våre er ikke døpt og er medlemmer i Human-Etisk Forbund, likevel stod vi oppført i kirkeregistrene, sier en opprørt mor.

22.06.06 21:40

72.000 mennesker var medlemmer i Den norske kirke mot sin vilje. Det er resultatet etter tidenes største opprydding i statskirkens medlemsregister.

Kristin Hanssen ble human-etiker i voksen alder og har aldri vært medlem i sin lokale kirke i Borre i Vestfold. Trodde hun.

- Respektløst
Men for tre uker siden fikk hun et brev som snudde opp ned på det. Hun var en av i alt 90.000 personer som har fått et brev i forbindelse med opprydding i kirkens medlemsregistre.

- Respektløst og provoserende, sier Kristin Hanssen til TV 2 Nyhetene.

- I det brevet stod det at jeg var medlem i Den norske kirke som jeg aldri har vært medlem av, og at jeg var medlem i den katolske kirke. Det har jeg vært, men har meldt meg ut. Også stod det at jeg var medlem i Human-Etisk Forbund. Det er jeg fortsatt, forteller Hanssen.

Brevet gikk til alle som var oppført i mer enn ett trossamfunn - Hanssen var altså oppført i tre, og barna hennes i to.

- Barna våre er ikke døpt og er medlemmer i Human Etisk Forbund, likevel stod de oppført i kirkeregistrene, forteller Hanssen.

- Hvis de tar så lite hensyn til folks verdivalg, så stiller jeg meg undrende til det kristne samfunn, sier hun.

19. juni var fristen for beholde medlemskapet i Den norske kirke for de dobbeltregistrerte. På Kirkerådets kontor er de akkurat ferdige med å telle svarbrevene.

Bare en av ti ville bli
Fasiten er at bare 10 prosent av de dobbeltregistrerte vil forbli i kirken. Det betyr at 72 000 mennesker var oppført i statskirken mot sin vilje.

- Vi har ikke ønske om at noen urettsmessig skal stå oppført som medlemmer, hevder Dag Stange, informasjonssjef i Kirkerådet.

Da kirkens medlemsregistre ble opprettet i 1999, ble alle nordmenn som ikke var medlem i andre trossamfunn automatisk medlemmer av statskirken. Å spørre folk direkte syns både kirken og myndighetene ble for dyrt - det mener de ennå.

- Sjelden opplevd slikt raseri
Sjelden har Human-Etisk Forbund opplevd et slikt raseri i telefoner og i e-poster fra mennesker som nå har oppdaget at de står oppført som medlem i Statskirken mot sin vilje.

Jens Brun-Pedersen i HEF sier til TV 2 Nyhetene at dette ikke bare gjelder medlemmer i livssynssamfunnet, men også kristne, muslimer og katolikker som har henvendt seg etter at Den Norske Kirken sendte ut 90 000 brev til nordmenn med doble livssynsmedlemsskap.

- Et slik verdivalg er svært, svært viktig for mennesker, og her kunne både departementet og Kirken gjort mer, mener Pedersen.

Han er slett ikke overrasket over at såpass mange har vært medlem i Statskirken uten å ville det selv. Tvert imot mener han at det reelle tallet er langt høyere.

- Dette er fordi denne undersøkelsen kun har fanget opp de med medlemskap i et tros -eller livssynssamfunn i tillegg til i Statskirken. Hva med de som tror de har meldt seg ut, uten å ha meldt seg inn i andre organisasjoner, spør pedersen. Dette dreier seg om minst like mange som denne undersøkelsen har avdekket, hevder han. -Det kirken og departementet burde ha gjort fra dag èn, er å gå ut med et brev til samtlige medlemmer i statskirken og spurt om hvor de egentlig hører hjemme hen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.