78 prosent av førerne som omkom om natten hadde alkohol eller andre ulovlige stoffer i blodet

Nå advarer politiet mot «dagen derpå»-promille.

27.11.12 15:25

Mer enn fire av ti sjåfører som omkommer i trafikken er rusa. Alkohol og andre rusmidler mangedobler ulykkesrisikoen i trafikken. En fersk studie fra Folkehelseinstituttet underbygger dette bedre enn noe annet, skriver Romerikes Blad.

Instituttet har undersøkt blodprøver tatt av 677 av de 1077 sjåførene som omkom på norske veier i perioden 2001 til 2010.

Og resultatet er skremmende: Mer enn fire av ti – 42 prosent – av prøvene inneholdt straffbare konsentrasjoner av alkohol, narkotika eller legemidler.

Toppen av isfjellet
- Rus var utvilsomt en medvirkende årsak til ulykkene, sier seniorforsker Asbjørg S. Christophersen i FHI.

Undersøkelsen har også sett på når ulykkene inntreffer. Funnene kan tyde på at ruskjørerne takler nattkjøring spesielt dårlig.

Hele 78 prosent av førerne som omkom om natten hadde nemlig alkohol eller andre ulovlige stoffer i blodet.

Ved utgangen av oktober hadde politiet på Romerike stanset 444 ruskjørere. Det tilsvarer cirka halvannen ruskjører om dagen.

- Det er selvfølgelig et forholdsvis høyt tall. Men vi avslører nok bare toppen av isfjellet, sier Hilde Rauken, leder for trafikkseksjonen i Romerike politidistrikt.

Det er mye som tyder på at Rauken har rett
En annen omfattende undersøkelse – det såkalte DRUID-prosjektet, hvor FHI samlet inn spytteprøver fra over 9.000 norske bilister – viste at cirka én av 30 bilførere kjørte med alkohol, narkotika eller legemidler i kroppen.

Undersøkelsen viste også at bilister i Oslo-området var overrepresentert på russtatistikken.

Det kan med andre ord tyde på at det ferdes flere hundre, kanskje flere tusen, bilførere på Romerike hver eneste dag, som aldri skulle satt seg bak rattet på en bil.

Skryter av publikum
Politiet på Romerike kontrollerer rundt 55.000 biler hvert eneste år.

Kontrollene er et viktig bidrag for å avsløre ruskjørerne. Men publikum er enda viktigere.

- Publikum er veldig flinke til å melde ifra. Det er helt avgjørende for at vi skal få tatt ruskjørerne, sier Rauken.

Hun får støtte av Geir Eriksen, lederen for politiets operasjonssentral på Romerike. Det er operasjonssentralen som tar imot håndterer henvendelser fra publikum.

Og ifølge Eriksen får politiet mange henvendelser om mistenkelig og vinglete kjøring.

- Vi får flere meldinger daglig. Og dette er helt uvurderlig for oss, for vi ser at treffprosenten på disse meldingene er veldig god. Når vi rykker ut og kontrollerer disse bilførerne, er det ofte rusede personer, eller eldre personer som ikke burde hatt førerkort, sier operasjonslederen.

Høytid for ruskjøring
Verken Rauken eller Eriksen har oversikt over når flest ruskjørere blir tatt. Begge har imidlertid et klart inntrykk av at det er mange ruskjørere i helger og høytider.

- Det er ganske naturlig. Jeg har et klart inntrykk av at ruskjøringen øker i perioder hvor det konsumeres mye alkohol, som for eksempel i jula. Det er også en del som blir tatt dagen etter fest. Det er viktig å være oppmerksom på «dagen derpå»-promillen, sier Eriksen.

Hilde Rauken oppfordrer folk til å være ekstra påpasselige med «dagen derpå»-kjøring nå i julebordssesongen.

- Politiet har ikke planer om å foreta seg noe spesielt med tanke på dette. Men vi er bevisste på problematikken, og jeg regner med at vi vil gjennomføre noen ekstra kontrollen i tiden som kommer, sier hun.

Les andre saker fra Romerikes Blad her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.