RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

8 av 10 meklinger gir forlik

(Foto: Eidsivating lagmannsrett/Domstol.no)
Sist oppdatert:
Prøveordningen med rettsmekling i stedet for vanlige rettssaker i en del saker, har vært en suksess. Både domstolene og partene sparer tid og penger.

69 prosent av rettsmeklingene leder direkte til forlik, og sju prosent leder til forlik før en rettssak starter opp, skriver Domstoladministrasjonen i en pressemelding. Bare sju prosent av sakene som starter med rettsmekling ender med dom.

Prøveordning i fjor
Rettsmekling ble innført som prøveordning i 2004, hvor dommeren kan foreslå mekling for partene etter at en sak er reist. Dommeren bytter i så fall rolle og fungerer som mekler, eller det kommer inn en ekstern mekler. Meklingen avsluttes enten ved at partene blir enige om et forlik, eller ved at vanlig domstolbehandlingen fortsetter. I siste tilfelle vil en ny dommer ta over saken.

Statistikken dekker 26 av 38 domstoler med rettsmekling, og bygger på tall fra i fjor.

Sparer mye
Ifølge pressemeldingen sparer domstolene betydelige ressurser på å løse sakene i rettsmekling i stedet for vanlig behandling av sakene.

- I saker der alternativet hadde vært hovedforhandling med domskriving innebærer det at dommerarbeidet reduseres fra fire-fem hele arbeidsdager til 3,5 timers arbeid, sier leder for Arbeidsgruppen for rettsmekling, sorenskriver Geir Engebretsen.

Han mener at også partene har mye å spare på den nye ordningen, ved at advokatenes arbeidstid blir redusert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere