Over 90 prosent av norske menn og 75 prosent av norske kvinner mellom 60 og 75 år er seksuelt aktive.

Det viser en ny studie, hvor forskere har kartlagt seksuell aktivitet blant eldre i Norge, Danmark, Belgia og Portugal. Bente Træen, professor og en av hovedforskerne bak studien, er overrasket over at antallet seksuelt aktive nordmenn over 65, er såpass høyt.

LES MER: Forskere har kartlagt seksuell aktivitet hos nordmenn over 60 år: - Jeg er overrasket

Men Siv Gamnes, som har lang erfaring som sexologisk rådgiver, er ikke overrasket.

- Nei, jeg er ikke overrasket i det hele tatt. Jeg har klienter på over 80 år som kommer til meg for hjelp til et bedre sexliv, forteller Gamnes, og legger til:

- Dette handler nok om at dagens 60- og 70-åringer er mye yngre i både kropp og sinn enn tidligere generasjoner. De løper på fjelltopper og er veldig aktive, så her har det skjedd positive ting når det kommer til aktivitet og helse.

- Fysikken jobber mot deg

De aller fleste har nok erfart at sexlyst øker i takt med energinivå, overskudd og fysisk form, så at dagens eldre er ved generelt god helse, vil nok også påvirke sexlivet i positiv retning.

- Sexlivet er en del av oss fra vi blir født til vi dør, men når vi blir eldre opplever mange at fysikken jobber litt mot deg. Så selv om eldregenerasjonen blir stadig sprekere, er det jo enkelte ting som vil fungere dårligere. Da kommer de kanskje til meg, for selv om lysten er den samme, så er ikke evnene helt som før - og da trenger de hjelp.

LES OGSÅ: Forsker: - Det er én egenskap absolutt alle kvinner ser etter i en mann

Norske kvinner oppgir høy tilfredshet med sexlivet sitt. De nordiske kvinnene er mer fornøyd med sexlivet enn de portugiske, viser studien.

- Jeg antar at dette delvis handler om at likestillingen har kommet lenger i Norge enn i Portugal. Norske kvinner handler gjerne ut fra lyst og egne behov, og de har ofte et godt forhold til eget seksualliv. I land hvor likestillingen ikke har kommet like langt, er det fortsatt vanlig å ha sex fordi mannen ønsker det.

- Tenker at foreldre ikke har sex

Forsker Bente Træen mener studien knuser den velatblerte myten om at eldre mennesker ikke har så mye sex.

- Vi er oppdratt til å tenke på seksualitet som noe for de unge og pene. Det at eldre har sex, er på en måte en ubehagelig tanke, sier Træen til Forskning.no.

Gamnes kan skjønne at mange ser på sex som noe eldre mennesker «har lagt bak seg».

- Jeg tenker ikke sånn fordi jeg har en rekke klienter over 65 som jeg vet har et aktivt sexliv, og som ønsker å nyte sex. Men for samfunnet kan det nok oppfattes som rart, barn tenker jo for eksempel at foreldrene ikke har sex og da er jo tanken på at besteforeldrene har sex, i alle fall fjern, sier Gamnes, og avslutter:

- Men sannheten er at det ikke stemmer. Vi har en befolkning der flere eldre nyter sex, og det synes jeg er svært gledelig.