RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

8000 foreldre treffer ikke barna

Foto: colourbox.com (colourbox.com)
Sist oppdatert:
Mer enn 8000 foreldre har aldri kontakt med sine barn, til tross for at begge foreldrene bor i Norge.

- Jeg synes det er fantastisk å være far, men det er tragisk å ikke få lov til å være det.

Det sier Lars fra Oslo til kanal 24. Han er anonymisert av hensyn til barnet. Etter det siste møtet i retten får han ikke treffe datteren sin mer. I samtale med psykolog sa hun at hun ikke ville være sammen med pappa.

Og Lars er ikke alene:

Mer enn 8000 foreldre har aldri kontakt med sine barn, til tross for at begge foreldrene bor i Norge. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå. 3 prosent av foreldre som ikke bor med barna sine, oppgir at de aldri har sett ungene etter fødsel eller samlivsbrudd.

- Det er selvfølgelig en stor belastning å ikke ha kontakt med sitt eget barn. Men i perioder må man stenge det ute for å leve videre et slags liv, erkjenner Lars. Han er fortvilet fordi han mener barneloven favoriserer mor framfor far.

I de aller fleste tilfeller er det best for barnet å ha kontakt med begge sine foreldre, sier barneombud Reidar Hjermann.

At over 8000 foreldre ikke har kontakt med sine barn forklarer han med at det er for følelsesmessig komplisert for eksempel etter et samlivsbrudd. Ikke alle klarer å ha samspill med sin eks.

Alle barn har ifølge barneloven rett til samvær med den av foreldrene som man ikke bor sammen med, i de tilfeller samvær ikke er skadelig.

- Men å tvinge en forelder til å se et barn som den ikke vil se er vel kanskje ikke alltid i barnets interesse det heller, mener Hjermann.

Lars sender brev og bilder til datteren sin så hun ikke skal glemme ham, og håper at hun en dag vil ta kontakt med ham.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere