85 funksjonshemmede skal ut av sykehjem

Foto: Hilde Charlotte Solheim (Nettavisen)

Etter mange år med heftige protester lover nå sosialminister Ingjerd Schou at totalt 85 unge funksjonshemmede skal få flytte ut av sykehjem.

En kartlegging gjort av fylkesmennene for Sosialdepartementet i 2002, viste at totalt 125 personer under 50 år bor på tradisjonelle sykehjem. Av disse ønsket 22 personer å flytte ut. 40 av disse ønsket ikke et annet botilbud. Nå har myndighetene gjort en ny kartlegging, og funnet ut at det totale tallet på funksjonshemmede som ønsker å flytte ut av sykehjem er 85 personer.

Lover penger
Det er kommunens ansvar å gi nødvendig hjelp til sine innbyggere. Nå vil Schou sørge for at løftene til funksjonshemmede og deres familier blir noe mer enn tomme løfter. For å gjøre kommunene i stand til å gi funksjonshemmede et godt tilbud, innfører myndighetene nemlig en ny toppfinansieringsmodell neste år for ressurskrevende brukere.

- Den øremerkede bevilgingen til formålet økes med 550 millioner kroner. Staten vil dekke 80 prosent av kommunenes utgifter ut over 700.000 kroner per bruker per år, melder Sosialdepartementet i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.