RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
GODT FASTSPENT: Det er viktig for både voksne og barn å være riktig fastspent.  Foto: Sara Johannessen / SCANPIX NB! Modellklarert
GODT FASTSPENT: Det er viktig for både voksne og barn å være riktig fastspent.  Foto: Sara Johannessen / SCANPIX NB! Modellklarert Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)

9 av 10 dødsfall skyldes feil sikring

Sist oppdatert:
Har du sikret barna dine godt nok i ferien?

Det er sommer og høysesong for bilferier, men vet du hvordan du skal sikre barnet ditt på veien?

Ulykker med alvorlig skadde barn skjer i hovedsak på høyhastighetsveier i forbindelse med helgetrafikk, og som oftest som følge av frontkollisjoner på veier uten midtdeler mellom veibanene. Dette kommer fram i en studie gjennomført av Folkehelseinstituttet.

9 av 10 barn som blir rammet i slike bilulykker dør eller pådrar seg skader som følge av feilsikring eller at de rammes av løse gjenstander. 

- Det er gjerne de litt større barna dette gjelder. De over fire år som har vokst ut av barnestolene og som sitter med bilbelte feil fordi de spenner seg selv, sier kommunikasjonsjef i Trygg Trafikk Kristin Øyen.

Overraskende funn

Det spesielle med denne undersøkelsen er at den tar for seg alle typer ulykker i ett område, ikke kun de mest alvorlige. 

- Det er her vi kanskje har lært aller mest. En voldsom ulykke hvor kun en i bilen er blitt alvorlig skadd og de andre er uskadde forteller veldig mye, sier rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen.

Han begynte å studere dette feltet fordi han savnet informasjon om det som faktisk skjedde inne i bilen, før skadene ble påført.

- Vi hadde jo en mistanke om at feilsikring betydde noe, men at det hadde så stor betydning og dreide seg om så mange tilfeller var svært overraskende, sier Stray-Pedersen.

Slappe foreldre

- Når barna er små passer man på alt mulig rart, men man blir gjerne litt slappere på å passe på etterhvert som barna blir eldre. Så det er viktig at foreldrene tar en titt og sjekker at alt ser riktig ut, sier Øyen.

Hun understreker at beltet skal ligge riktig ned mot hoftene og over skulderen, at det ikke skal ligge rundt magen.

Folkehelseinstituttet som har gjennomført undersøkelsen har i løpet av studiene vært i kontakt med Trygg Trafikk som i den forbindelse har laget en instruksjonsfilm som demonstrerer riktig bruk av setebelte.


Gjelder også voksne

- Disse tingene gjelder også voksne. Man burda alltid ta en ekstra sjekk selv, for å bruke belte riktig kan utgjøre en viktig forskjell, sier Øyen.

Dette bekrefter Stray-Pedersen.

- Da jeg var liten lå jeg bak i bilen. Og det gjorde nok mange andre og. Både på langs og tvers. Og det gikk galt uansett når du kræsja. Nå er vi kommet mye lenger. Derfor er det så dumt å ikke bruke selene ordentlig, for da går det galt. Det er så meningsløst, sier rettsmedisineren. 

Han opplyser om at en ny studie nå pågår som tar for seg målgruppen ungdom i alderen 16 til 24 år.

- Også i den gruppen driver unge voksne og tar beltet under armen og laster bagasjen feil. Sånn sett virker det tilsynelatende som om de ikke har nok kunnskap om hvor farlig dette faktisk er, sier Stray-Pedersen.

Les også: Derfor skjedde dødsulykkene

Les også: Derfor skal du bruke bilbelte


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere