*Nettavisen* Nyheter.

90 savnede nordmenn

Den siste Kripos-listen viser at 107 nordmenn er savnet etter katastrofen i Asia. TV 2 Nyhetene sin gjennomgang viser at tallet er 90. Se listen her.

04.01.05 07:17

- De tallene vi valgte offentliggjorde var basert på den informasjonen som ble innrapportert til Utenriksdepartementet. Tallene viste seg å være langt lavere, blant annet på grunn en del dobbelrapportering. Vi være svært glade for at tallet har sunket, men det er fortsatt den mest omfattende katastrofen nordmenn har vært berørt av i moderne tid, sa statsminister Kjell Magne Bondevik under mandagens pressekonferanse.

Det offisielle tallet på savnede nordmenn ble klokka 22.45 nedjustert til 107 personer. Se listen her.

TV 2 Nyhetene sin opptelling som blant annet inneholder opplysninger fra lokalaviser, viste imidlertid klokka 23.00 at 90 nordmenn er savnet etter katastrofen.

I tillegg kommer 16 personer som er bekreftet omkommet.

Utenriksminister Jan Petersen erkjente at Utenriksdepartementets unøyaktigheter med hensyn til antall savnede nordmenn vil bli sentral under en eventuell gransking av UDs arbeid i etterkant av katastrofen.

- Dette kan nok bli sentral i vurderingen av departementets arbeid, sa Petersen.

Et sentralt spørsmål i arbeidet med å registrere norske savnede er overføringen av ansvaret fra UD til politiet. Den beslutningen ble fattet onsdag forrige uke og gjennomført dagen etter.

- Når det gjelder denne store forskjellen ligger det et tungt arbeid bak både hos politiet og Utenriksdepartementet. I startfasen var det UD som hadde opplysninger om hva som hadde skjedd ute og hva som hadde skjedd med de pårørende, sa politidirektør Ingelin Killengren.

Petersen avviste kategorisk at det skal ha vært uenighet mellom UD og politiet om overføringen av dette registreringsarbeidet.

Web-TV: Se pressekonferanse med Kjell Magne Bondevik fra kl.17.00

Etter at listen ble lagt fram klokken 11.30 mandag, har feilmeldingene nærmest poppet inn. Den ene personen etter den andre står fram i lokal- og riksmedia og forteller at de er i live.

Klokken 22.45 sendte Kripos ut en oppdatert liste. Antall savnede var da redusert fra 275 til 107.

Her er noen av dem som sto feil oppført på listen:

  • Familien Berg fra Tenvik på Nøtterøy var blant dem som sto oppført på savnetlisten. Hele familien er i god behold, skriver Tønsberg Blad. De er fortsatt på ferie i Thailand, og skal flere ganger ha varslet både UD og reiseselskapet om at de er i god behold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.