RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

92 millioner til KOLS-forskning

Sist oppdatert:
Et britisk legemiddelfirma sponser tidenes største forskningsprosjekt i Helse Bergen.

(SIDE2): Det er Haukeland Universitetssykehus som i dag mottar hele 92 millioner kroner av det britiske legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline.

Ifølge en pressemelding fra Helse Bergen skal pengene brukes til en omfattende studie av sykdommen KOLS, hvor målet er å skreddersy behandlingen og utvikle medisiner som er effektive.

- Vi vil følge pasientene tett og utføre grundige undersøkelser som kan si oss mer om hvordan man kan hindre sykdommen i å utvikle seg ytterligere, sier lege Per Bakke ved Haukeland Sykehus til TV2 Nettavisen.

I studien vil man følge 600 pasienter som har KOLS og 600 friske mennesker over tre og et halvt år. Disse vil få oppfølging hver tredje til sjette måned.

- Nå finnes det kun medisiner som lindrer plagene til de som rammes av KOLS. Det eneste KOLS-pasienter kan gjøre for å hindre at lungesykdommen utvikler seg er å slutte å røyke, sier Bakke.

Det er kjent at kvinner lettere utvikler KOLS enn menn. Ifølge en studie får kvinner lungesykdommen åtte år tidligere enn menn.

Mange mennesker har sykdommen KOLS uten å vite det selv. Hele 180.000 nordmenn kan være syke uten å vite det. Sjekk om du er i faresonen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere