*Nettavisen* Nyheter.

92 millioner til KOLS-forskning

Et britisk legemiddelfirma sponser tidenes største forskningsprosjekt i Helse Bergen.

10.01.06 12:58

(SIDE2): Det er Haukeland Universitetssykehus som i dag mottar hele 92 millioner kroner av det britiske legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline.

Ifølge en pressemelding fra Helse Bergen skal pengene brukes til en omfattende studie av sykdommen KOLS, hvor målet er å skreddersy behandlingen og utvikle medisiner som er effektive.

- Vi vil følge pasientene tett og utføre grundige undersøkelser som kan si oss mer om hvordan man kan hindre sykdommen i å utvikle seg ytterligere, sier lege Per Bakke ved Haukeland Sykehus til TV2 Nettavisen.

I studien vil man følge 600 pasienter som har KOLS og 600 friske mennesker over tre og et halvt år. Disse vil få oppfølging hver tredje til sjette måned.

- Nå finnes det kun medisiner som lindrer plagene til de som rammes av KOLS. Det eneste KOLS-pasienter kan gjøre for å hindre at lungesykdommen utvikler seg er å slutte å røyke, sier Bakke.

Det er kjent at kvinner lettere utvikler KOLS enn menn. Ifølge en studie får kvinner lungesykdommen åtte år tidligere enn menn.

Mange mennesker har sykdommen KOLS uten å vite det selv. Hele 180.000 nordmenn kan være syke uten å vite det. Sjekk om du er i faresonen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.