RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

95 kommuner i Ernas gapestokk

Sist oppdatert:
«Svartelisten» fra Kommunal- og regionaldepartementet viser at 95 kommuner har brukt mer penger enn de har. Se lista her.

Selje, Kongsvinger, Åsnes, Folldal, Voss og Odda er nykommerne på Kommunal- og regionaldepartementets liste over kommuner som ikke skikker sin økonomi slik departementet mener de skal. I alt inneholder lista 95 kommuner. Kommunalminister Erna Solberg er ikke nådig. Hele lista er lagt ut på departementets nettside.

Se lista her

Ut av lista
Selv om lista fylles opp med nykommere, er det også mange som har klart å bli strøket fra lista i det siste. Dette er Ørland, Lillesand, Nord-Ordal, Sør-Odal, Elverum, Kautokeino, Vevelstad, Vågan, Lindås, Vaksdal, Fusa, Vågsøy, Frøya, Vestre Toten, Ørsta, Sula, Roan, Rissa, Mosvik og Vikna. Alle har gått ut av lista i sommer.

Tar fra de svakeste
Kommunene som er strøket av lista sier til TV 2 Nyhetene at de har måttet ta fra de svakeste for å få brakt kommuneøkonomien på rett kjøl igjen. Det har ikke vært noen vei utenom drastiske kutt i eldreomsorgen og helsetjenesten. Tilsammen har de 20 kommunene kuttet 175 millioner kroner.

- Det er drastiske endringer og kutt som må til for å få tilbake balansen i budsjettet. Fram til det er kommunen uten styringsrett - og kan for eksempel ikke ta opp lån, sier Knut Løyland, forsker på kommuneøkonomi til TV 2 Nyhetene.

Kuttet eldretreff
I Sør-Odal klarte de å komme seg ut av Erna Solbergs gapestokk, men så mistet også 45 odøler sitt faste treffsted i stua på Sør-Odalen sykehjem. Det er et tilbud de savner i dag.

- Tilbudet betydde at jeg kunne ha samvær med de andre, det så jeg fram til, en gang i uka, sier en av brukerne, Torun Søgård, til TV 2 Nyhetene.

Ordføreren i Sør-Odal, Henning Myrvang, beklager:

- Det er veldig surt. Når vi ser hvilken økonomi den norske stat har, synes jeg det er forferdelig at vi i kommunen er i den situasjonen vi er i, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere