I forrige uke skrev Nettavisen om Kilden teater- og konserthus i Kristiansand, der 300 personer, deriblant flere politikere og næringslivstopper, får gratisbilletter til kulturhusets premierer.

Men det samme skjer også ved andre kulturinstitusjoner i Norge, blant annet ved Den Norske Opera & Ballet, som har en eksklusiv liste over personer fra norsk samfunns- og kulturliv som kan slippe gratis inn på forestillingene.

Totalt er det nå 97 personer på Operaens invitasjonsliste, som Nettavisen har fått innsyn i. Se listen over alle som får gratisbilletter lenger ned, eller i videoen øverst i saken.

Les også: Dette kulturhuset gir gratisbilletter til over 300 personer i kommunen

- Holde seg orientert

Ikke overraskende er en av dem som står på «gratislista» til Operaen, kulturminister Trine Skei Grande (V).

I tillegg inviteres hennes to statssekretærer i Kulturdepartementet til alle premierer, Venstres Jan Christian Kolstø og Frida Blomgren.

Det gjør også en av departementets avdelingsdirektører, en ekspedisjonssjef, departementsråd, assisterende departementsråd og en spesialrådgiver.

- Det er viktig at en kulturminister sørger for å holde seg orientert om hva som skjer i kulturlivet og hva bevilgningene på de ulike ansvarsområdene blir brukt til, sier statssekretær Jan-Christian Kolstø til Nettavisen.

Departementet opplyser at Skei Grande har takket ja til en operaforestilling i år, Jo Strømgrens A Better Place den 25. oktober.

- At Operaen i tillegg inviterer andre politikere og samfunnstopper må ses i lys av ønske om å synliggjøre aktiviteten og driften, og vi forventer at Operaen har et klart formål med hvem de inviterer til sine forestillinger/premierer, sier Kolstø.

Ellers var statsråden invitert til å holde en tale på jubileumskonserten i anledning Musikkorpsenes år 29. april, der statssekretær Frida Blomgren stilte i hennes sted. Hun takket også ja til FolkOrgs Meisterkonsert 11. november, men måtte melde avbud.

Statssekretær Kolstø delte ut Opera- og Ballettprisen 2018 på vegne av statsråden under en gallaforestilling 5. oktober, får Nettavisen opplyst.

Les også: Kulturhuset gir halv pris: - Det skal ikke bare være for fiffen

- Så ofte jeg kan

Fra politisk hold inviteres dessuten statsminister Erna Solberg (H) til Operaens premierer, men også lederen i Stortingets kulturkomité, Kristin Ørmen Johansen (H) og stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H).

- Jeg er kjent med at det finnes en slik ordning, men jeg har ikke benyttet meg av den. Jeg betaler som oftest selv for de kulturopplevelser jeg oppsøker, om det så er idrettsarrangementer, konserter eller teater. Unntakene er de gangene jeg blir invitert som en del av arbeidet mitt på Stortinget, sier Trøen til Nettavisen.

Invitert blir også kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) i Oslo.

- Jeg er takknemlig for å stå på invitasjonslista til Operaen og takker ja som ofte jeg kan, sier Hansen.

Hun forteller at hun får mange slike invitasjoner til ulike arrangementer:

- Og det følger med jobben et visst ansvar for å holde seg orientert i kunst- og kulturlivet i Oslo. Jeg synes jo jeg har verdens morsomste jobb og skulle gjerne gått på mer hvis jeg hadde hatt tid. Jeg tror jeg ser forestillinger i Operaen et par-tre ganger i året, sier Hansen til Nettavisen.

Flere direktører

I tillegg finner vi en ekspedisjonssjef/protokollsjef og en seniorrådgiver i Kulturseksjonen i Utenriksdepartementet på invitasjonslista, i tillegg til protokollrådgiver Monica Watterud ved Det Kongelige slott.

Gratisbilletter får også flere direktører, teatersjefer og styreledere ved norske kulturinstitusjoner, som direktøren for Nasjonalmuseet, Munchmuseet, Det Norske Teateret, Oslo Nye Teater, Fritt Ord, Oslo-Filharmonien, teatersjefen ved Nationaltheatret og styrelederen for Festspillene i Bergen.

På lista er flere kunstneriske ledere ved ulike dansekompanier, samt representanter for opera ved andre institusjoner i Norge, som Oskarsborg Operaen, Sandnes kulturhus, Narvik kulturhus og Oslo operafestival.

- Ved noen anledninger

Men også direktøren i Statsbygg, Harald V. Nikolaisen og founding partner Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta, som har tegnet operabygget, får premierebilletter gratis om de ønsker det.

- Jeg har ved noen anledninger benyttet tilbudet om billetter til premierer på den norske opera og ballett. Hvilke andre forbindelser som inviteres til premierer har jeg ingen kjennskap til eller formening om, sier Nikolaisen til Nettavisen.

På den eksklusive lista står dessuten to ansatte i NRK, stabssjef Hege Duckert og redaktør Arild Erikstad.

- Jeg benyttet meg av tilbudet noen ganger da jeg var kulturredaktør, fordi NRK samarbeidet med operaen om overføringer av forestillinger og jeg gjerne ville være kjent med repertoaret. Etter at jeg sluttet som kulturredaktør i 2017 har jeg ikke benyttet meg av tilbudet, forteller Duckert til Nettavisen.

- Det er ukjent for meg

Tidligere operasjefer, ballettsjefer og styreledere ved Operaen får også gratisbilletter, ifølge listen. Det samme gjør Spekter-sjef Anne-Kari Bratten, representanter for Sparebankstiftelsen og ulike venneforeninger av Operaen.

Bratten sier imidlertid at det er ukjent for henne at hun står på lista.

- Jeg er ukjent med at jeg står på noen liste ved Operaen. Det er riktig at jeg fra tid til annen blir invitert til å overvære enkelte premierer hos våre medlemsvirksomheter på kulturområdet. Dette er invitasjoner jeg har fått etter at jeg ble administrerende direktør her i 2013, sier Bratten.

Hun forteller at hun i løpet av disse fem og et halvt årene har jeg vært til stede på premierene på Posthornet på Riksteatret, og på Book of Mormon på Det norske teatret.

- Hva tenker du om å stå på en slik gratisliste?

- Jeg var altså ikke klar over at jeg sto på noen liste. Når det er sagt så er det hyggelig at våre medlemsvirksomheter inviterer med sine arrangementer slik at jeg kan få enda dypere innsikt i de produktene de leverer til sine kunder og brukere. Jeg sier også fra tid til annen ja til å delta på andre arrangementer hos våre medlemmer, for eksempel åpningen av nye Flesland lufthavn for ikke lenge siden, sier Bratten til Nettavisen.

Operaen: - 15-20 takker ja

Totalt er det 1400 plasser i hovedsalen i Operabygningen i Bjørvika, og nærmere 100 av disse settes altså av til utvalgte gjester på premierer.

- Disse inviteres med enten en eller to billetter. Erfaringsmessig takker 15–20 av disse i snitt ja til våre ca. 10 nye oppsetninger hver sesong, forteller kommunikasjonsrådgiver Camilla Yndestad ved Den Norske Opera & Ballett til Nettavisen.

Billettene ved Operaen koster vanligvis mellom 100 og 800 kroner.

Hun opplyser at hovedmålgruppen blant de som inviteres er representanter for andre kulturinstitusjoner og organisasjoner som er en del av Operaens «faglige nettverk for dialog og erfaringsutveksling om god kunstproduksjon, rammevilkår og mulig samarbeid».

- Tidligere styreledere, kunstnerisk ledelse og administrerende direktør inviteres også for en gitt periode etter sitt virke for faglig refleksjon og dialog. Videre inviterer vi representanter for det offentlige Norge og vår eier Kulturdepartementet, samt at vi også inviterer Utenriksdepartementet fordi vi opererer i et internasjonalt marked og gjør aktivitet i utlandet, sier hun.

- Ikke til sponsorer

Operaen opplyser videre at de ikke gir gratisbilletter til sine sponsorer og samarbeidspartnere i næringslivet. Disse betaler for billettkvoter selv.

- Vi inviterer ellers av og til inn potensielle nye samarbeidspartnere eller andre vi har et pågående arbeid med, for eksempel en leverandør, men det er kun i enkelttilfeller og gjøres ikke fast, sier Yndestad.

Hun opplyser at de også har en tilsvarende liste over internasjonale samarbeidspartnere, som også inviteres av ovennevnte faglige årsaker, samt at de i tillegg gjør co-produksjoner med utenlandske opera- og balletthus og de selger/leier ut oppsetninger til andre land.

Her er hele lista: Disse får gratisbilletter til Operaen: