RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer EØS-kritikerne

Foto: Anette Karlsen (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
- Vi verken bør eller kan stenge grensene mot Europa, sier statsminsteren.

Leangkollen (ANB): Statsminister Jens Stoltenberg advarer EØS-motstanderne i fagbevegelsen mot å stenge Norge ute fra Europa.

- Vi verken bør eller kan stenge grensene mot Europa, sa statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg i sin tale på det fagligpolitiske toppmøtet mellom Ap og LO på Leangkollen i Asker mandag.

EØS-motstanderne i fagbevegelsen har hatt vind i seilene det siste halvåret. Om lag halvparten av forbundene i LO har kommet med EØS-kritiske vedtak i forkant av LO-kongressen i mai. Et ønske om å ta arbeidslivet ut av EØS-avtalen står sterkt hos EØS-kritikerne i LO. Dette har vakt både bekymring og irritasjon i Ap og de mer EØS-vennlige delene av LO. Striden står på kongressen i mai. I mellomtiden gjør både Jens Stoltenberg og andre det de kan for å roe ned EØS-motstanden.

- Det er bra med debatt. LO ba om EØS-utredningen. Denne regjeringen har levert den, og også en stortingsmelding om EØS-avtalen. Men uansett debatt, jeg er trygg på hovedkonklusjonen, nemlig at EØS-avtalen har tjent Norge godt, sier Stoltenberg.

Han mener det vil være en stor feiltakelse å tro at Norge kan klare seg uten EØS, verdens største marked, dit også 80 prosent av den norske eksporten går til.

- Fri bevegelse av arbeidskraft og tjenester har tjent oss, og få har utnyttet det bedre enn oss. Mange vil jobbe i Norge, men også norske unge og pensjonister kan flytte til hvor de vil i Europa. Samtidig er det klart at en stor arbeidsinnvandring skaper både utfordringer og noen steder også alvorlige problemer, sier statsministeren.

Han slår fast at løsningen på dette ikke er å stenge grensene, men å levere stadig nye tiltak mot sosial dumping og sørge for et ryddig arbeidsliv.

- Har arbeidsinnvandringen tjenst oss? Ja. Kan EØS hindre oss i å ha strenge krav? Nei. Vi kan fortsette med vår nasjonale politikk, og det finnes ikke én tariffestet bestemmelse som har blitt svekket siden vi gikk inn i 1992. Også trepartssamarbeidet er styrket, sysselsettingen høyere og ledigheten lavere, sier Stoltenberg.

Også LO-leder Roar Flåthen manet til ro rundt EØS-avtalen i sin innledning tidligere på dagen.

- Jeg føler vel uansett at debatten har kommet inn i et mer riktig spor, for innledningsvis var det bare EØS-motstanderne og kritikerne som var på banen, sier Flåthen til ANB. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere